Путін може зробити новий крок на Донбасі - Віталій Портников про деградацію Росії і майбутнє України
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін може зробити новий крок на Донбасі - Віталій Портников про деградацію Росії і майбутнє України

Путін може зробити новий крок на Донбасі - Віталій Портников про деградацію Росії і майбутнє України
Джерело:  online.ua

Про те, що чекає Кабмін Володимира Гройсмана і коаліцію в парламенті, сказав Володимир Путін щось нове під час недавньої "прямої лінії", і як доля Криму і Донбасу пов'язана з політичним майбутнім РФ в інтерв'ю ONLINE.UA розповів відомий український журналіст і публіцист Віталій Портников.


- У чому різниця між урядом Яценюка і новим урядом Гройсмана?


- Перед урядом Володимира Гройсмана стоять ті ж завдання і та ж база парламентської підтримки, що і перед урядом Арсенія Яценюка. Тому серйозних відмінностей я не бачу, якщо дивитися саме на завдання і інструментарій.


- Переформатування коаліції принесе стабільність в парламент і політику?


- До переформатування коаліція довгий час існувала за рахунок ситуативних більшостей. Тому фракції, які увійшли до її складу, завжди мали власні інтереси. Депутати від «Батьківщини», «Самопомочі» і Радикальної партії і раніше були у внутрішній опозиції в складі коаліції. Вони не завжди голосували за урядові закони. Більшість у голосуванні забезпечувалася ситуативно, особливо коли мова йшла про принципові речі.



- Питання дострокові вибори в Раду зняті з порядку денного?


- Ці вибори важливі для тих політичних сил, які протягом цього року підвищили свій вплив і рейтинг, а зараз не грають помітної ролі в парламенті. Це, перш за все, «Батьківщина» Юлії Тимошенко, «Самопоміч» Андрія Садового, «Опозиційний блок» і, в меншій мірі, Радикальна партія Олега Ляшка. Ці чотири політичні сили зацікавлені в проведенні позачергових парламентських виборів. Є ще дві позапарламентські сили, які теж хотіли б виборів - ВО "Свобода" і Михайло Саакашвілі разом з шанувальниками. Вони можуть пройти в парламент. Тому роблять все можливе для дестабілізації Ради, щоб такі вибори відбулися.


Найбільші фракції - БПП і "Народний фронт" - зацікавлені, щоб вибори пройшли якомога пізніше. В усякому випадку, не в ситуації різкого погіршення в економіці і соціальній сфері. Багато що залежить від динаміки рейтингу «Народного фронту». Думаю, що він піде вгору, що буде схиляти Яценюка до прийнятності перевиборів. З Порошенко теж не все однозначно. На певному етапі він може захотіти замінити свій проект в парламенті на проект Михайла Саакашвілі. Це за умови, що не буде конфлікту між Саакашвілі і Порошенко. Але це все складна політична арифметика з невідомими результатами.


- Голосування за зміни до Конституції під Мінські домовленості можуть стати проблемою для нової коаліції й уряду?


- Зараз наші західні партнери не вимагають від нас швидких змін в Конституцію. Всі зрозуміли, що це тільки знаряддя дестабілізації ситуації всередині України. Москва не намагається вирішити проблему Донбасу. Тільки слова Путіна про те, що він згоден з ідеєю підвищення ролі ОБСЄ на Донбасі, навіть з озброєнням їх місії, можуть стати новим кроком. Однак не для інтеграції окупованих територій, а для заморожування конфлікту. Тільки тоді можна говорити про виконання будь-яких вимог мінського процесу, але я не думаю, що при заморожуванні можна говорити про зміни до Конституції.


- У недавньому виступі Путіна на «прямій лінії» щось нове почули?


- Зростання ролі місії ОБСЄ - єдина політична заява. І це не дивно, так як "прямі лінії" - шоу для населення, а не відповіді на серйозні питання. У ситуації, коли економіка РФ не в найкращому стані, коли на горизонті соціальні виклики, чекати дороговказних заяв від Путіна не варто.


- Путін може довго утримувати стабільність в РФ?


- Росія вже нестабільна. Але такі режими можуть існувати довго. Це залежить від обставин і глибини кризи в економіці. Стан деградації в Росії не вперше. Вони можуть деградувати роками. Тенденція зрозуміла, але точний час обчислити важко.


- Як пройде виборчий період в РФ? Можливо, що російська еліта скине Путіна, чи буде ротація еліт?


- Вибори до ротації еліти в Росії не мають ніякого відношення. Це може відбуватися якимось іншим шляхом. Але те, що в результаті нинішніх економічних проблем може посилитися роль російських регіонів - факт.


- Як діяти у відношенні Донбасу і Криму?


- Обидва конфлікти виглядають як заморожені і не дозволяють Росії повернутися в сім'ю цивілізованих народів. Кожен по своєму. Очевидно, що без вирішення цих проблем не може бути повернення РФ в цивілізований світ. Треба розуміти, що проблема порушення міжнародного права і анексія територій є більшим головним болем для росіян, ніж для українців. Ці регіони мають жити за рахунок економіки Росії, заважати їм, а не нам. Кажуть, що це створює нам проблему в процесі приєднання до НАТО і ЄС. Але це проблема на роки, а не на місяці. Ми це могли побачити по європейській асоціації та законам щодо безвізового режиму. Ми на шляху, який приведе до реальних результатів через десять-двадцять років, якщо ми будемо робити реформи. Думаю, що за цей час питання Донбасу і Криму вирішиться, бо самій Росії невигідно залишатися в маргінальної площині, куди їх завів Путін.


- Це все після Путіна?


- Звичайно, Путін - це не та людина, яка буде втілювати політику нового типу.


- А референдум в Нідерландах повинен нас чомусь навчити?


- Я не вважаю, що він може нас чомусь навчити. Голландські євроскептики скористалися можливістю, щоб висловити своє ставлення до розширення Євросоюзу. Голландія не в перший раз висловлює негативне ставлення до розширення ЄС. Нам просто треба розуміти, що в Європі разом жити непросто. Не треба ідеалізувати населення континенту. Якщо ми хочемо бути частиною ЄС, треба знайти підхід і до євроскептиків, і до єврооптимістів. Нам жити разом, і всі ми не ангели, але у нас повинні бути спільні цінності.


- Восени вибори в США. Вони можуть змінити настрій Сполучених Штатів щодо бачення і оцінки конфлікту між Україною і РФ?


- Це не питання виборів в США. Це питання цінностей, а вони не змінюються від виборів до виборів.


Олександр Куриленко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?