Путін не збирається вести конструктивний діалог із Заходом і шантажує – FT
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін не збирається вести конструктивний діалог із Заходом і шантажує – FT

Путін не збирається вести конструктивний діалог із Заходом і шантажує – FT
Джерело:  online.ua

Судячи з загострення безпекової ситуації в регіоні, Кремль намагається підвищувати ставки і не налаштований на  конструктивний діалог із Заходом. В останньому матеріалі, присвяченому аналізу дій російського керівництва, аналітики FT зазначають, що Володимир Путін веде переговори, "приставивши пістолет до голови свого сусіда".

Джерело: The Financial Times

Цим же таким словесним зворотом охарактеризували договори про безпеку, запропоновані Росією Штатам та Північноатлантичному Альянсу.

Після зосередження сил поруч із Україною Кремль висунув ультиматум: щоб західні країни погодилися на те, що рівносильне переписуванню європейського порядку безпеки після закінчення Холодної війни, на його умовах, – йдеться у редакторській колонці.

Також автори матеріалу переконані, що запропоновані Росією договори виходять "далеко за межі колишніх вимог щодо гарантій нерозширення НАТО за рахунок України". У США сприймають позицію РФ як вимогу до Альянсу узгоджувати з Кремлем плани вищезгаданого розширення.

Є ці пропозиції просто максималістською позицією на переговорах чи у будь-якому разі фіговим листком для Путіна, щоб розпочати військові дії? Він може використати військову ескалацію, щоб підштовхнути західні країни до поступок, – наголошує FT.

Аналітики дають зрозуміти, що Білий дім "частково провалив свою дипломатію з Україною", не підтримавши запровадження санкцій щодо російсько-німецького  газогону "Північний потік-2".

Критика спроб повернення до розподілу зон впливу

Певною мірою повторюючи нещодавні тези генсека НАТО Єнса Столтенберга, у FT погоджуються, що нині не може бути жодного повернення до розподілу зон впливу, коли світові лідери обговорюють долю маленьких держав без урахування їхніх інтересів.

Нагадаємо, нещодавно Столтенберг назвав опубліковані російським МЗС "гарантії безпеки "намаганням повернутися до зон геополітичного впливу.

Ідея про проведення нової конференції, де ми знову обговорювали б зони впливу, в рамках яких великі держави могли б контролювати те, що їхні сусіди можуть або не можуть робити, було б для нас кроком назад, це зовсім хибний напрямок.

— Єнс Столтенберг, генсек НАТО

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?