Путін пішов на екстрені заходи проти України
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін пішов на екстрені заходи проти України

Путін пішов на екстрені заходи проти України
Джерело:  online.ua

Влада Німеччини і Франції зайняла жорстку позицію по Донбасу і дала чітко зрозуміти президенту Росії Володимиру Путіну, що підтримує Україну і не збирається закривати очі на кричущі порушення Кремлем всіх домовленостей. Офіційний Париж і Берлін вимагає, щоб бойовики ОРДЛО, яких підтримує Кремль, терміново відкрили КПВВ в Золотому і Щастя. Представники Ангели Меркель і Еммануеля Макрона нагадали Путіну, що це зобов'язання він взяв на себе в рамках домовленостей на нормандському саміті в Парижі в грудні минулого року. У Кремлі влаштували справжню істерику після ультиматуму Франції та Німеччини. Команда Путіна обурена підтримкою України з боку впливових країн. У МЗС РФ вирішили зухвало проігнорувати заклик Німеччини і Франції, яких російська влада публічно звинуватила в підриві основ врегулювання конфлікту на Донбасі, закріплених в Мінських угодах. Зокрема, скандальна представниця МЗС РФ Марія Захарова звинуватила Париж і Берлін в подвійних стандартах. Офіційний Київ вже відповів Москві на обурливі заяви Кремля, спрямовані проти України, яку Росія мріє позбавити міжнародної підтримки впливових союзників. У МЗС України нагадали, що українська влада робить все можливе, щоб полегшити життя українців на Донбасі, але Путін в черговий раз продемонстрував, що не збирається змінювати гуманітарну ситуацію в ОРДЛО. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу українського дипвідомства.

"Днями зовнішньополітичні відомства Німеччини і Франції випустили спільну заяву, в якій дали високу оцінку виконанню Києвом рішень паризького саміту «нормандського формату» 9 грудня 2019 року. Таке вільне поводження з фактами не може не викликати подиву. Продовжує викликати здивування відсутність їх критичної реакції на систематичні спроби українських офіційних осіб дезавуювати Мінські угоди. Ту обставину, що Берлін і Париж не помічають всіх цих фактів, можна розцінювати інакше як їх схвалення лінії Києва на підрив основ врегулювання конфлікту, закріплених в «Комплексі заходів» і схвалених СБ ООН. Нашим партнерам по «нормандського формату» слід було б відмовитися від подвійних стандартів і встати на шлях неупередженого сприяння досягненню миру на південному сході України. Якщо Франція і Німеччина мають інші цілі, їм про це необхідно прямо і чесно заявити. Повертаємо цей заклик Берліну і Парижу", - йдеться в заяві МЗС РФ.

МЗС України категорично відкинув звинувачення з боку МЗС РФ в спробах української сторони "дезавуювати мінські домовленості". Офіційний Київ підкреслив, що план, який був представлений нещодавно на розгляд ТКГ, повністю відповідає духу і букві мінських угод.

"Проект Плану спільних кроків учасників ТКГ по виконанню Мінських угод, який був підготовлений за ініціативою Глави Української делегації для участі в ТКГ Леоніда Кравчука і недавно представлений на розгляд Тристоронньої контактної групи, містить практичні пропозиції щодо повного припинення конфлікту, демілітаризації окремих районів Донецької та Луганської областей і створення умов для проведення місцевих виборів на Донбасі, повністю відповідає духу і букві «Комплексу заходів з виконання Мінських угод» 2015 року ", - підкреслили в українському МЗС.

Що стосується відкриття КПВВ, то в Україні нагадали Захарової, що роботу КПВВ заблокували саме бойовики ОРДЛО за наказом Путіна. І цей факт чітко бачать Франція і Німеччина.

"Оцінка зовнішньополітичними відомствами Німеччини та Франції тих зусиль, які докладає Україна на шляху до послідовного виконання Мінських домовленостей, зокрема рішень, досягнутих на рівні глав держав у« нормандської форматі », викликала в МЗС РФ шквал емоцій, необгрунтованої критики і маніпулятивних звинувачень. Вони не відповідають дійсності і є невдалою спробою виправдати подальшу агресивну політику Російської Федерації стосовно України і небажання російської сторони зробити принаймні мінімальні кроки для полегшення гуманітарної ситуації в окупованих окремих районах Донецької і Луганської областей або для сприяння безперешкодному здійсненню контактів між громадянами України по обидва боки лінії розмежування ", - додали в МЗС України.

Важливо відзначити, що команда президента РФ Володимира Путіна спочатку запевняла, що підтримує будь-які кроки до мирного врегулювання конфлікту, але після ознайомлення з планом офіційного Києва різко змінила позицію. За підсумками останніх переговорів в рамках ТКГ, головний парламентер Путіна по Донбасу Борис Гризлов заявив, що Кремль не збирається підтримувати цей план, так як він нібито спрямований на "ревізію" Мінських угод. Гризлов вважає, що представлені Україною пропозиції "повністю суперечать мінським угодами" і "понормандські обіцянкам", так як команда українського лідера Володимира Зеленського чітко дала зрозуміти, що не збирається закріплювати особливий статус Донбасу в Конституції України, на чому наполягає Путін, і проводити вибори в ОРДЛО, поки Росія не виведе збройні незаконні формування з української території і не поверне контроль над ділянкою українсько-російського кордону Києву. Гризлов пригрозив, що якщо Україна буде наполягати на своєму мирному плані і не перегляне його, то Росія заблокує переговори.

Глава МЗС Росії Сергій Лавров тим часом публічно звинуватив Францію і Німеччину в "потуранні" Україна в "підриві" Мінських угод. Він назвав це "зрадою". Лавров дав зрозуміти, що Кремль категорично проти передачі Києву окупованій частині кордону до виборів в ОРДЛО і вимагає від Берліна і Парижа погодитися зі своєю позицією.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін проводить нову секретну операцію на Донбасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?