Путін різко змінив позицію по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін різко змінив позицію по Донбасу

Путін різко змінив позицію по Донбасу
Джерело:  online.ua

Команда президента України Володимира Зеленського провела переговори з людьми російського глави Володимира Путіна по Донбасу після зірваного бойовиками перемир'я. На засіданні ТКГ домовилися продовжувати режим припинення вогню, хоча офіційний Київ і представники ОБСЄ розуміють, що ситуація на Донбасі повністю залежить від рішень Путіна. Тому українська делегація висунула команді Путіна жорсткий ультиматум з вимогою негайно вжити заходів для припинення порушень режиму перемир'я, які є нічим іншим, як спланованою атакою. У свою чергу учасники переговорів від Росії звернулися до команди Зеленського з несподіваною пропозицією. У Кремлі раптово захотіли розробити новий план, як змінювати ситуацію протягом багатьох років вперед. Це говорить про те, що Путін змінив свою позицію по Донбасу, так як до цього його люди наполягали тільки на виконанні Мінського плану, який, як вважають в Києві, не працює і вимагає кардинального перегляду. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу українського делегації в ТКГ по Донбасу.

"Українська делегація побажала від російської сторони і запросила допомоги у представників ОБСЄ вжити негайних заходів щодо припинення порушення режиму припинення вогню і ескалації збройного конфлікту, яке має ознаки заздалегідь запланованою. Слід додатково зазначити, що українська делегація розуміє - гарантовано домовитися можливо тільки тоді, коли головний гравець, який стоїть за спиною однієї зі сторін на лінії розмежування, дає згоду домовитися. Тому в українській делегації залишається питання: чи розуміють наші візаві весь ступінь своєї відповідальності за можливу ескалацію збройного конфлікту?", - підвели підсумки переговорів з Росією в ТКГ.

Глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук в свою чергу уточнив, що Росія запропонувала знайти нові підходи і прийняти рішення про нову систему - розробити покрокову карту на найближчі роки.

"Виникло вже зовсім інше питання у наших опонентів, у Росії зокрема - потрібно знайти нові підходи і, як вони сказали, прийняти і розглянути рішення про нову систему або, як вони сказали, нові кроки, нову покрокову карту - як змінювати ситуацію протягом багатьох років вперед ", - пояснив Кравчук.

Він зазначив, що українська сторона не готова розглядати пропозицію команди Путіна "завтра". Офіційний Київ має намір підготувати своє бачення, план дій з подальшими кроками і рішеннями, які необхідні, щоб досягти миру на Донбасі.

"На наступному засіданні, яке відбудеться, можливо, 11 листопада, ми вже розглянемо цей покроковий план дій, як будемо діяти у всіх сферах життя на Донбасі. Можливо, це головне для нас", - зазначив глава української делегації.

Важливо відзначити, що незважаючи на домовленості Росії та України, бойовики продовжують зривати перемир'я і обстрілювати позиції українських захисників в зоні ООС. Напередодні, 30 жовтня, озброєні формування Російської Федерації тричі порушили режим припинення вогню. Поблизу Водяного з гранатометів різних систем і стрілецької зброї вони вели вогонь по позиціях ООС, в результаті чого двоє військовослужбовців загинули. На вогневі провокації супротивника українські підрозділи надали адекватну відповідь.

"Ситуація в районі проведення операції залишається контрольованою підрозділами Об'єднаних сил. Українські захисники, перебуваючи в готовності до негайного реагування на будь-які дії противника, сумлінно виконують завдання за призначенням. З початку поточної доби, 31 жовтня, порушень режиму припинення вогню не зафіксовано. По всій лінії розмежування спостерігається тиша ", - йдеться у зведенні штабу ООС.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що колишній спеціальний представник голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдик озвучив слушну пораду команді українського лідера Володимира Зеленського  щодо порятунку і повернення Донбасу. За його словами, мінські домовленості щодо врегулювання конфлікту на Сході України реалізувати можна за допомогою чіткого плану - "дорожньої карти". На думку експерта, документ цей загалом хороший, адже розробляли його три президента і канцлер. Сайдік додав, що угоди угодами, проте все одно не вистачає плану для їх реалізації.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?