Путін вирішив не визнавати перемогу Байдена
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін вирішив не визнавати перемогу Байдена

Путін вирішив не визнавати перемогу Байдена
Джерело:  online.ua

У США завершилися вибори президента перемогою демократа Джо Байдена, який, за попередніми результатами голосування, обійшов Дональда Трампа за голосами виборців. Байдена з перемогою привітали вже багато світових лідерів, в числі яких і президент України Володимир Зеленський. При цьому президент Росії Володимир Путін зберігає мовчання і не коментує результати виборів в США, які, як прогнозують політологи, несуть негативні наслідки для РФ. Про перемогу Байдена на виборах стало відомо ще 7 листопада, але тільки через два дні Кремль зважився прокоментувати результати голосування і пояснити позицію Путіна. Як заявив постійний спікер Кремля Дмитро Пєсков, Путін не збирається визнавати перемогу Джо Байдена і вітати його до оголошення офіційних результатів виборів в США. Важливо відзначити, що чотири роки тому, в 2016 році, Путін негайно привітав Трампа до офіційних оголошень. Але в цьому році Путін вважає коректним дочекатися офіційного підведення підсумків виборів у США, перш ніж вітати обраного президента. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ТАСС.

"Ми вважаємо коректним дочекатися офіційного підведення підсумків виборів, що відбулися", - прокоментував Пєсков позицію Путіна.

На питання про те, чому Путін в 2016 році одним з перших привітав Трампа з перемогою до оголошення офіційних результатів виборів, Пєсков заявив, що різниця виборів 2016 і 2020 років "очевидна".

"У США мають бути певні юридичні процедури, які були анонсовані чинним президентом, тому цим ситуація і відрізняється, тому ми вважаємо коректним дочекатися все-таки офіційного оголошення. Чотири роки тому не було анонсів юридичної заперечування результатів виборів президента США ", - додав Пєсков.

У той же час спікер Кремля не пояснив, яке саме оголошення результатів виборів президента США буде вважатися в Кремлі офіційним. Але він нагадав, що Путін "неодноразово говорив про те, що проявить повагу до будь-якого вибору американського народу і буде готовий до роботи з будь-яким обраним президентом США".

"Ми в будь-якому випадку сподіваємося, що з наступним президентом США вдасться налагодити діалог і разом домовитися про шляхи нормалізації наших двосторонніх відносин. Тим більше, що значна частина цих двосторонніх відносин - мається на увазі контекст стабільності і безпеки - стосується не лише наших двох народів, але і фактично народів усього світу ", - розкрив очікування Путіна від Байдена Пєсков.

Як відомо, офіційно ім'я нового президента США оголосять 6 січня на спеціальному засіданні Конгресу, але в американців уже немає сумнівів, що ним стане 77-річний представник Демократичної партії Джо Байден, який набрав 290 голосів з 270 необхідних для перемоги. У Трампа - 214 голосів, але він стверджує, що виграв президентські вибори в США, набравши 71 млн законних голосів, тому збирається оскаржувати результати голосування в суді.

Байдена з перемогою на виборах в США першими привітали прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, президент Франції Еммануель Макрон, речник німецького парламенту Зайберт Штеффен опублікував офіційні привітання від канцлерки Німеччини Ангели Меркель. З перемогою на президентських виборах Байдена також привітали спікер Європарламенту і голови Європейської ради Шарль Мішель і Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен. Вітання висловив і генсек НАТО Йенс Столтенберг. Президент України Володимир Зеленський і українські політики також привітали Байдена з перемогою на виборах в США. Зеленський зазначив, що Україна з оптимізмом розраховує на подальше партнерство зі Сполученими Штатами в різних областях. А колишній президент Петро Порошенко вважає, що Україні пощастило з новим американським президентом.

Не поспішають з ппривітаннями президент Мексики Андрес Обрадор і президент Бразилії Жаір Болсонару. Свою позицію вони пояснюють тим, що виборчий процес в США ще не завершений, тому говорити про те, хто стане новим президентом Америки поки рано. Позицію Путіна також зайняв його друг - президент Сербії Олександр Вучич. Він заявив, що привітає Байдена з перемогою, але без зайвого поспіху. При цьому сербський лідер зізнався, що переобрання чинного глави США Дональда Трампа було б краще для Сербії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Німеччина і Франція відверто зізналися, чого чекають від Байдена після його перемоги на виборах президента США.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?