Путін вже почав використовувати скандальні зміни Конституції РФ у справі Навального
Категорія
Світ
Дата публікації

Путін вже почав використовувати скандальні зміни Конституції РФ у справі Навального

Путін вже почав використовувати скандальні зміни Конституції РФ у справі Навального
Джерело:  online.ua

Правозахисниця російського опозиціонера Олексія Навального Ольга Михайлова повідомила, що Європейський суд з прав людини вимагає від Росії негайно звільнити опозиціонера Олексія Навального. Для прийняття цього суд застосував правило 39 регламенту, що було зроблено в вперше в історії ЄСПЛ. У команді російського президента Володимира Путіна вже відреагували на термінову вимогу ЄСПЛ і категорично відмовилися її виконувати. Віцеспікер Держдуми Петро Толстой пояснив, що змінена Путіним Конституція Росії дозволяє ігнорувати будь-які вимоги Європейського суду з прав людини, тому в Москві проігнорують рішення суду. Таким чином Толстой в черговий раз дав зрозуміти, що ніякі міжнародні зобов'язання Кремль не збирається виконувати, а в Росії тепер буде діяти та правова юридична система, яка вигідна Путіну. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ТАСС.

"Звичайно, Російська Федерація виконувати його (рішення ЄСПЛ - ред.) не буде. У Конституції РФ тепер є стаття, яка говорить про те, що міжнародні зобов'язання країни виконуються, але при цьому політизовані трактування міжнародних органів, таких як ЄСПЛ, щодо країни в разі їх протиріччя основному закону виконуватися не будуть. Наша правова юридична система не передбачає, щоб на неї в такому вигляді за допомогою заяв впливали діячі з ЄСПЛ ", - озвучив відповідь влади Росії на вимогу ЄСПЛ Толстой.

Адвокат Навального в свою чергу уточнила, що ЄСПЛ прийняв таке рішення, розглянувши обставини і можливості загрози життю заявника з урахуванням загальних обставин поточного знаходження заявника під вартою. Вона підкреслила, що Європейський суд з прав людини вперше застосував правило 39 регламенту суду, а це значить, що таке рішення є обов'язковим до виконання.

Нагадаємо, 2 лютого суд у Москві засудив Навального до 3,5 років колонії загального режиму із зарахуванням часу, який він провів під домашнім арештом в 2014 році. Таким чином, за гратами опозиціонеру доведеться провести 2 роки і 8 місяців, а на свободу він вийде тільки в 2023 році.

Як відомо, Навального затримали і заарештували відразу ж після повернення в Москву після прильоту з Німеччини, де він проходив лікування після отруєння "Новачком". До того, 13 січня, в РФ опозиціонера оголосили в розшук через справу 6-річної давності. Суд вирішив, що він разом з братом Олегом переконали компанію Ів Роше укласти невигідну угоду. У ФСВП стверджують, що політик не виконував покладені на нього зобов'язання і ухилявся від контролю поки німецькі лікарі рятували йому життя після замаху на вбивство, за яким, імовірно, стоять співробітники ФСБ.

20 лютого в суді Москви пройдуть ще два різних засідання у справах щодо Навального. Вранці буде розглянуто апеляцію на скасування умовного терміну у справі "Ів Роше", а в потім пройде засідання у справі про наклеп на ветерана, за яким Навального хочуть оштрафувати майже на 1 млн рублів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Пєсков розповів про реакцію Путіна на позбавлення волі Навального.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?