Путін закрив небо над Росією для розвідки
Категорія
Світ
Дата публікації

Путін закрив небо над Росією для розвідки

Путін закрив небо над Росією для розвідки
Джерело:  online.ua

Після США Росія повністю вийшла з договора про відкрите небо. Відповідний указ 7 червня підписав російський глава Володимир Путін. Тепер жодна країна в світі не зможе вести спостережні польоти в небі над РФ.

Джерело: офіційний портал правової інформації РФ

"Денонсувати договір про відкрите небо, підписаний в місті Гельсінкі 24 березня 1992 року", - йдеться в указі Путіна.

Договір з відкритого неба дозволяв польоти розвідувальних літаків над територіями країн-учасниць за спеціальними протоколами і заздалегідь узгодженим маршрутами. Росія постійно порушувала умови цього договору, забороняючи спостережні польоти над Москвою, Калінінградом, Чечнею і поблизу кордонів Абхазії та Південної Осетії.

Порушення Росією умов ДОН обурювало США. Через це американська влада в листопаді 2020 року вийшла з договору.

Росія вийшла з Договору про відкрите небо - наслідки

ДВН - це міжнародна угода, яку підписали 24 березня 1992 у Гельсінкі представники 34 держав-членів Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ), в тому числі і України. Він вступив в силу в 2002 році і дозволяв держав-підписантів пролітати над територією один одного зі спеціальним сенсорним обладнанням, щоб переконатися, що інші країни не готують зовнішніх військових дій.

В Європі вважають вихід Росії з ДОН ударом по глобальної безпеки, який ще більше підірве міжнародні угоди про контроль над озброєннями. Світові лідери попереджають, що тепер міжнародна обстановка стане ще більш ризиковою і менш передбачуваною.

У НАТО звинувачують Росію в підриві світової беопасності і нагадали, що ще готові до діалогу з російською владою з цього питання. При цьому в Альянсі наголосили, що Росія регулярно порушувала умови цієї угоди, підриваючи внесок цього важливого договору в безпеку і стабільність в євроатлантичному регіоні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?