Путін запускає план Б по Білорусі. Він спрямований проти Лукашенка
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін запускає план Б по Білорусі. Він спрямований проти Лукашенка

Путін запускає план Б по Білорусі. Він спрямований проти Лукашенка
Джерело:  online.ua

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко продовжує жорстко придушувати протести в республіці, які виникли після оголошення результатів президентських виборів. Його публічно підтримує президент РФ Володимир Путін, який домагається якнайшвидшої інтеграції Білорусі з Росією, але в Кремлі вже готовий план Б проти самого Лукашенка, відставка якого, як вважає вище керівництво РФ, неминуча. Щоб Білорусь "не звернула" зі шляху об'єднання з Росією Кремль створює партію Право народу, яка проти Лукашенка, але за інтеграцію з РФ. Це стало відомо з документів, отриманим журналістами The Insider з російського управління президента з міжрегіональних і культурних зв'язків із зарубіжними країнами, яке очолює генерал СЗР Володимир Чернов. У них зазначено, що Кремль активно залучений у внутрішні справи Білорусі, як і в справи Вірменії, Грузії, Молдові, країн Балтії та інших пострадянських країн. Також в документах чітко прописано, що дійсно задумав Путін в Білорусі, передає ONLINE.UA.

"Найсвіжіший документ - установча програма маріонеткової партії, яку в Кремлі іронічно назвали «Право народу». Офіційно про партію ще не оголосили, але по її програмі можна багато що сказати про плани Кремля. По-перше, судячи за програмою, Кремль розраховує каналізувати невдоволення в сторону «конституційних реформ», сподіваючись, що це відверне білорусів від боротьби проти вкрадених виборів. «Ми не прихильники насильницьких революцій і революційних перетворень, - проголошує програма. - Ми прихильники рішучих реформ, які сформують міцні умови і механізми для реалізації гідності громадян і гідності Республіки Білорусь ». По-друге, з програми стає ясно, що Кремль планує перехід Білорусі до парламентсько-президентської республіки. По-третє, програма пропонує масштабну приватизацію державного сектора", - йдеться в повідомленні джерела.

За даними журналістів, потенційний лідер партії - 28-річний Микита Логовий, випускник факультету міжнародних відносин БДУ, який в соцмережах активно підтримує опозиційні заходи, фотографується з біло-червоно-білим прапором. Він є сином Івана Логового, співвласника і голови ради директорів СП ТОВ "Фармленд", який знаходиться в списку "активу", залученого Росією до роботи в Білорусі. Як наголошується в розслідуванні, Логовий-старший підтримує поглиблення "білорусько-російської інтеграції" і відкрито дистанціюється від Лукашенка. Поки, як зазначає джерело, невідомо, коли саме планується установчий з'їзд нової партії, але передбачається, що це станеться вже взимку.

Крім того The Insider оприлюднив ще один з документів. Він був складений у вересні і в ньому розкрита стратегія роботи Росії в Білорусі. План стратегії передбачає:

  • впровадження в керівні органи всіх опозиційних структур РБ;

  • створення ресурсної бази для створення партії - пошук і підготовка до 1200 кандидатів для участі в парламентських виборах в РБ;

  • сформувати інфраструктуру для збереження суспільно-політичного впливу при будь-якому сценарії: свої ЗМІ, соцмережі, громадські організації та мережа місцевих лідерів громадської думки.

Крім того журналісти посилаються на документ з виступом генерала Чернова в жовтні. Тоді він наполягав на необхідності найближчим часом провести в Білорусі конституційну реформу і передачу влади парламенту. Таким чином Кремль, як вважають автори журналістського розсідування, Кремль намагається привести до влади в Білорусі лояльні Москві сили.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін готує Лукашенко до передачі влади.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?