Путін зайняв жорстку позицію по Донбасу і висунув Україні чергові вимоги
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін зайняв жорстку позицію по Донбасу і висунув Україні чергові вимоги

Путін зайняв жорстку позицію по Донбасу і висунув Україні чергові вимоги
Джерело:  online.ua

Переговори з врегулювання конфлікту на Донбасі фактично зайшли в глухий кут через те, що президент Росії Володимир Путін відмовляється проводити нормандський саміт на найвищому рівні поки українська влада не виконає його ультиматум і не закріпить в Конституції України особливий статус Донбасу. Напередодні з цього питання Путін провів переговори з президентом Франції Еммануелем Макроном. Глава Кремля дав зрозуміти, що не піде ні на які поступки ні команді українського лідера Володимира Зеленського, ні міжнародним партнерам України, поки Київ не завершить"правове оформлення особливого статусу Донбасу" і не закріпить в національному законодавстві так звану "формулу Штайнмаєра". Після розмови з Путіним Макрон подзвонив Зеленському, якому озвучив ультиматум глави Кремля. При цьому французський лідер запевнив, що Франція буде продовжувати вживати всіх необхідних заходів для просування в мирному процесі, але наголосив на важливості дотримання сторонами домовленостей, досягнутих під час Паризького саміту в межах нормандського формату. Про що Макрон домовився з Путіним і Зеленським, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу Кремля і ОПУ.

"При обміні думками з питань врегулювання внутрішньоукраїнського конфлікту висловлена зацікавленість в активізації зусиль з метою реалізації ключових положень Мінських угод 2015 року, а також рішень, прийнятих на «нормандському саміті» 9 грудня 2019 року в Парижі. У зв'язку з цим з російської сторони знову акцентована на необхідності виконання Україною своїх зобов'язань по політичних аспектів врегулювання, включаючи правове оформлення особливого статусу Донбасу і закріплення в національному законодавстві «формули Штайнмаєра». Домовлено про продовження роботи в рамках «нормандського формату» ", - повідомили про ультиматум Путіна Зеленському в Кремлі.

В Офісі президента України в свою чергу уточнили, що Макрон нагадав Зеленському про необхідність дотримання домовленостей, досягнутих під час Паризького саміту в минулому році, в зриві яких Путін звинувачує Україну. Український глава у відповідь на звинувачення акцентував увагу Макрона на те, що Україна виконала всі домовленості лідерів "нормандської четвірки".

Важливо нагадати, що перед цим переговори з Путіним по Донбасу провела канцлерка Німеччини Ангела Меркель. У розмові з главою Кремля вона висловила стурбованість через відсутність прогресу в реалізації Мінських домовленостей, підтверджених на саміті в Парижі лідерами нормандської четвірки в минулому році. Меркель і Путін зійшлися на думці в тому, що Мінським угодам як основі врегулювання конфлікту немає альтернативи. Але Путін знову звинуватив команду Зеленського в зриві домовленостей і нагадав Києву важливість виконання взятих на себе зобов'язань.

Як відомо, команда Путіна публічно звинувачує Францію в "потуранні" через те, що Макрон підтримує принципову позицію української сторони і президента України Володимира Зеленського, де дали зрозуміти Кремлю, що не збираються виконувати ультиматум Росії і бойовиків ОРДЛО. Йдеться про прийняття закону про особливий статус Донбасу, який, як хоче Кремль, діяв в Україні не на тимчасовій основі в день проведення там місцевих виборів, а на постійній основі після позитивного висновку БДІПЛ ОБСЄ про підсумки голосування. Офіційний Київ чітко дав зрозуміти Путіну, щось вибори в ОРДЛО будуть можливими тільки тоді, коли він виведе всі збройні формування з окупованої території і поверне контроль над ділянкою українсько-російського кордону українській владі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Путіна звернулися до Зеленського з новою пропозицією по Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?