У Путіна звернулися до Зеленського з новою пропозицією
Категорія
Політика
Дата публікації

У Путіна звернулися до Зеленського з новою пропозицією

У Путіна звернулися до Зеленського з новою пропозицією
Джерело:  online.ua

Команда російського глави Володимира Путіна продовжує блокувати всі переговори з офіційним Києвом щодо Донбасу - Кремль висуває щоразу нові вимоги і претензії команді українського лідера Володимира Зеленського. Але шантаж офіційної Москви не має ніякого результату. Зеленський чітко дав зрозуміти, що не збирається йти ні на які поступки Путіну, який намагається "повернути" Донбас Україні, але на своїх умовах. Глава українського МЗС Дмитро Кулеба напередодні звинуватив Кремль у небажанні йти ні на які контакти з українською стороною. Він підкреслив, що в російському МЗС "щось зламалося" після перших переговорів Лаврова і Кулеби, які відбулися ще в квітні. На це в МЗС РФ швидко відреагували і запевнили команду Зеленського, що відкриті до діалогу, правда, знову таки за умови, якщо офіційний Київ сяде за стіл переговорів з бойовиками ОРДЛО. Про нову пропозицію Лаврова команді Зеленського повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу МЗС РФ.

"Ми ніколи не ухиляємося від предметного і конструктивного діалогу з ким би то не було. З міністром Кулебою ми спілкувалися по відеозв'язку 30 квітня на зустрічі глав зовнішньополітичних відомств країн «нормандського формату». На початку вересня він дійсно запитував телефонну розмову зі мною, коли я був з візитом в Сирії. Він хотів обговорити інцидент на лінії зіткнення в Донбасі. Наскільки відомо, через пару днів це питання розглядалося в Контактній групі. Думаю, що за таких тем Києву слід виходити на прямий зв'язок з Донбасом, як це передбачено мінським «Комплексом заходів», а не намагатися політизувати ситуацію і вирішувати питання через посередництво Москви, Берліна і Парижа. Якщо у мого українського колеги виникне бажання всерйоз обговорити конкретні питання, що стосуються виконання Києвом Мінських угод, домовленостей паризького саміту «нормандського формату» або наших двосторонніх відносин з Україною , то ми завжди відкриті до такого діалогу. на жаль, поки такого бажання ми не бачимо", - відповів Лавров на звинувачення Кулеба.

Важливо відзначити, що Путін паралельно з відповіддю Лаврова виступив з черговою гучною заявою по Донбасу, в якій дав зрозуміти владі України і українцям, що не має наміру завершувати війну. Під час великої прес-конференціі Путін пообіцяв збільшити підтримку окупованого Донбасу, причому не тільки по гуманітарній лінії. Путін заявив про готовність до прямого співробітництва з ОРДЛО, як в питаннях виробництва, так і в інфрастуктурному напрямку. Що стосується завершення війни, то Путін за традицією заявив, що благополучне вирішення конфлікту в значній мірі залежить від української влади. Путін зухвало заявив, всі попередні лідери України, включаючи чинного президента Зеленського, приходили до влади з обіцянками припинити конфлікт в Донбасі і вибудувати відносини з Росією, але ніхто не зміг цю обіцянку втілити в життя через відсутність "політичної мужності".

Однак, незважаючи на всі самовпевнені заяви російського керівництва, в Кремлі реально стурбовані жорсткою позицією України, Франції та Німеччини по Донбасу. Це підтверджують неодноразові скарги і звинувачення Росії на адресу офіційних Києва, Берліна і Парижа до міжнародних організацій. У своїх скаргах команда Путіна не приховує свого невдоволення через те, що у Зеленського відмовилися включати закон про особливий статус Донбасу до Конституції України.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Кулеба почав готувати українців до того, що Україна рано чи пізно, буде змушена прийти до розмови про стратегію співіснування з Росією. Однак, на думку дипломата, до такої дискусії суспільство поки не готове.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?