Путін знайшов спосіб вирішити проблеми з водою в Криму
Категорія
Україна
Дата публікації

Путін знайшов спосіб вирішити проблеми з водою в Криму

Путін знайшов спосіб вирішити проблеми з водою в Криму
Джерело:  Крим.Реалії

Російський президент Володимир Путін йде на крайні заходи, щоб вирішити проблеми з водою в окупованому Криму без допомоги України. Він виділив ще 50 млрд рублів на будівництво нових об'єктів водопостачання, які в Криму зведуть російські військові, і розробку нових джерел водопостачання. 6 грудня підконтрольний Кремлю так званий "міністр будівництва і архітектури Криму" Михайло Храмов повідомив кримчанам, що вони почнуть отримувати воду з нового джерела вже 18 квітня наступного року. Правда, він не попередив людей, що викачування цієї води буде проводитися з підземних джерел півострова, що обернеться катастрофою. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Крим.Реаліі.

Храмов повідомив, що на даний момент будується водовід від Бештерек-Зуйського водозабору до Сімферополя. Щоб наповнити водозабір, окупаційні власті планують пробурити п'ять додаткових свердловин на додачу до трьох вже діючих.

"Плануємо робочий пуск води 18 квітня наступного року. Протяжність цього водоводу 21 кілометр, діаметр - 500 мм, в дві нитки. Також в цей об'єкт входить насосна станція і облаштування самого водозабору", - повідомив Храмов.

Як відомо, за наказом Путіна в окупованому Криму планують до кінця року пробурити на півострові 30 свердловин. Гідрогеологи б'ють на сполох через чергове рішення окупантів. Вони попереджають, що це призведе до катастрофічних наслідків - вода на півострові просто закінчиться.

"Це по-російськи називається самообман. Грубо кажучи, давайте візьмемо мільйон кубометрів води. Припустимо, у вас є водоносний горизонт з запасом в один мільйон кубометрів, який використовують з метою водопостачання. Ви можете качати воду однією свердловиною, а можете качати тисячею свердловин, але у вас запас в один мільйон як був, так і залишився. Він іншим не стане. Під землею все взаємопов'язано, там всюди суцільні проблеми - в Криму. Крим - це взагалі одна велика проблема ", - прояснив проблему і наслідки наказу Путіна російський незалежний гідрогеолог Юрій Медовар.

При цьому самі окупанти ще в 2019 році визнавали, що масове буріння свердловин в Криму вже призвело до засолення багатьох прісноводних джерел. За даними місцевих чиновників, влітку 2019 року практично в усіх свердловинах Сімферопольського, а також Білогірського і Кіровського районів жорсткість і мінералізація води вже перевищувала норму вдвічі.

Нагадаємо, 85% потреб півострова в прісній воді завжди забезпечувала материкова Україна через Північно-Кримський канал. Після анексії Криму в 2014 році Україна водопостачання припинила. Влітку 2020 року ситуація з водою стала погіршуватися через посуху. Станом на початок літа рівень наповнення водосховищ природного стоку Криму виявився більш ніж в два рази нижче, ніж до літа минулого року. Крім того, наголошується, що Сімферополі обміліло водосховище, тому в місто вперше в історії почали подавати артезіанську воду.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін вирішив покарати кримчан за "крадіжку" води.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?