Путін зробив дві величезні помилки - амбітний план глави Кремля на межі провалу
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін зробив дві величезні помилки - амбітний план глави Кремля на межі провалу

Путін зробив дві величезні помилки - амбітний план глави Кремля на межі провалу
Джерело:  online.ua

Російський глава Володимир Путін і його команда зіткнулися з масштабними проблемами через пандемію коронавіруса і обвал цін на нафту. Через величезні помилки, які глава Кремля допустив у вирішенні цих проблем, він поставив під загрозу свій амбітний план зі зміни Конституції щодо продовження свого терміну правління Росією. Довіра росіян до Путіна, через бездіяльність президента, впала до рекордного мінімуму за останні 14 років, а це означає, що легітимність путінського режиму тестуватиметься росіянами, як ніколи раніше, що ставить під загрозу його можливу перемогу на наступних президентських виборах в країні. Такий прогноз зробив керуючий директор Центру дипломатії і глобальної взаємодії Пенна - Байдена Майкл Карпентер, передає ONLINE.UA з посиланням на The Washington Post.

"В останні кілька тижнів він допустив помилки в управлінні реакцією Росії на дві основні кризи: обвал нафтового ринку і пандемію коронавіруса. Тепер перед ним постає одна з найгостріших проблем його правління і саме в той момент, який він вважав безпечним для продовження свого терміну правління шляхом конституційного референдуму ", - зазначив експерт.

Майкл Карпентер вважає, що першу помилку Путін допустив на початку березня, коли він відхилив вмовляння Саудівської Аравії скоротити видобуток нафти, через що ціни на неї рекордно обвалилися. Російське рішення сприяти нафтовому надлишку виявилося помилковим і відбилося негативно на російське економіці.

"Путін, ймовірно, сподівався, що раптове падіння цін збанкротить багатьох незалежних американських добувачів сланцевої нафти. Але те, що Путін планував як нокаутуючий удар, виявилося швидше голом у власні ворота. Хоча сланцева промисловість США дійсно постраждала, недавній раунд консолідації зробив її більш гнучкою , ніж вона могла б бути в іншому випадку. До квітня, коли були зафіксовані негативні ціни на нафту, саме президент Трамп кинув Путіну рятувальний круг, сприяючи укладенню угоди з саудитам про скорочення видобутку. Багато хто в російському енергетичному секторі розцінили це як принизливу поступку ", - пояснює експерт.

Карпентер підкреслив, що через свою помилку Путін поставив під загрозу не тільки репутація Росії як ринкового гравця, але і свою нафтову державу, де бюджет і валюта міцно пов'язані зі світовими ринками вуглеводнів. Економічні прогнози для Росії, за його словами, виглядають відповідно безрадісними - подушка Росії в іноземній валюті може досить швидко вичерпатися через бюджетну підтримку компаній, переживають труднощі , а продовження санкціонування оплачуваної відпустки в розпал пандемії без надання фінансової підтримки компаніям може легко привести до загальнонаціонального зростання безробіття і хвилі банкрутств.

"Друга велика помилка Кремля полягала в тому, щоб дозволити своїй пропагандистській машині проектувати ауру непереможності, навіть коли цунамі Covid-19 вже вирувало по цілій Росії. 31 січня Кремль закрив частину свого кордону з Китаєм, що призвело до помилкового почуття безпеки . Демонструючи своє зарозумілість і невігластво, в кінці березня російські військові провели широкомасштабні навчання на кордоні з Україною. Протягом лютого та більшої частини березня тестування проводилося єдиною лабораторією в Сибіру. Це означало, що юільшість випадків Covid-19 по всій Росії з її 11 часовими поясами помилково класифікувалися як пневмонія, бронхіт, грип. Не допомогло і те, що влада встановила кримінальну відповідальність за поширення "неправдивої інформації", і те, що вона заарештувала відомого лікаря за оспорювання офіційної статистики, коли вона намагалася доставити маски в небагату провінційну лікарню ", - йдеться в статті.

Тепер же, за словами експерта, Путін не може приховати проблему з коронавірусом і стверджувати, що все під контролем, коли мережа заполонена відеороликами, які показують, як машини швидкої допомоги вибудовуються в багатокілометрові черги, щоб влаштувати пацієнтів в переповнені московські лікарні. Але і тут Путін вирішив відгородитися від проблем - він переклав всю відповідальність на губернаторів регіонів, щоб ізолювати себе від політичних наслідків коронавіруса.

"Все це ставить під загрозу план Путіна щодо зміни конституції, за якими він мав намір винести на референдум, спочатку призначений на 22 квітня, але тепер відкладений на невизначений термін. Опитування, опубліковане на цьому тижні, показує, що довіра громадян до Путіна впала до 14 -річного мінімуму. Що буде далі, важко передбачити з якою-небудь визначеністю, але ясно одне: легітимність путінського режиму тепер тестуватися, як ніколи раніше "- підсумував експерт.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путіну загрожує потрійна небезпека- експерти передрекли великі проблеми осільнику Кремля через його неадекватну поведінку на тлі пандемії коронавіруса.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?