Путін звернувся з несподіваною пропозицією до НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін звернувся з несподіваною пропозицією до НАТО

Путін звернувся з несподіваною пропозицією до НАТО
Джерело:  online.ua

У понеділок, 26 жовтня, президент Росії Володимир Путін терміново звернувся до НАТО з несподіваною пропозицією. Глава Кремля закликав Альянс ввести мораторій на розгортання в Європі ракет середньої і меншої дальності (РСМД) наземного базування. Він заявив, що Росія готова не розгортати в Європі ракети 9М729 комплексу "Іскандер-М", які стали причиною розбіжностей РФ, США і НАТО, але тільки за умови зустрічних кроків з боку Альянсу. Зокрема, він запропонував перевіряти комплекси Aegis Ashore з пусковими установками МК-41 на базах США і НАТО в Європі і ракети 9М729 в Калінінградській області. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу Кремля.

"Російська Федерація готова в дусі доброї волі і далі не робити розгортання на європейській частині території країни ракет 9М729, але тільки за умови зустрічних кроків з боку країн НАТО, що виключають розміщення в Європі озброєнь, раніше заборонених за Договором про РСМД. Грунтуючись на раніше висунутої нами пропозиції про розробку контрольного інструментарію в підкріплення російської ініціативи про зустрічні мораторії, пропонуємо всім зацікавленим сторонам розглянути конкретні варіанти взаємних верифікаційних заходів для зняття наявних занепокоєння. зокрема, мова могла б йти про заходи перевірки щодо комплексів "Іджіс Ешор" з пусковими установками МК 41 на базах США і НАТО в Європі, а також ракет 9М729 на об'єктах Збройних Сил Російської Федерації в Калінінградській області. Метою верифікаційних заходів стало б підтвердження відсутності на охоплених домовленостями об'єктах наземних РСМД, а також озброєнь, за характеристиками і класифікації яких сторони не змогли домовитися (російська ракета 9М729) ", - йдеться в зверненні Путіна до НАТО.

Путін також назвав вихід США з договору про РСМД серйозною помилкою. На його думку рішення Вашингтона посилює ризики розв'язання гонки озброєнь і "скочування до неконтрольованої ескалації".

"З урахуванням неослабної напруженості по лінії Росія-НАТО очевидні нові загрози для загальноєвропейської безпеки. В цих умовах затребувані активні зусилля по скороченню дефіциту довіри, зміцнення регіональної та глобальної стабільності, а також зниження ризиків, що виникають від непорозумінь і розбіжностей в області ракетних озброєнь", - попередив Путін.

Спікер Кремля Дмитро Пєсков, коментуючи раптову пропозицію Путіна до НАТО, зазначив, що це нова ініціатива президента РФ і раніше вона не обговорювалася з іншими країнами.

Нагадаємо, дія ракетного Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД), підписаного в 1987 році, було офіційно припинено 2 серпня. США вийшли з угоди з-за порушень його умов російською стороною. Важливо відзначити, що за два місяці до цього, 2 червня 2020 року, Путін підписав указ, в якому зазначено, що Росія буде застосовувати ядерну зброю для стримування будь-якого потенційного противника. Таким чином Путін публічно пригрозив всьому світу потужним ядерним ударом, якщо країни, які вважають Росію потенційним противником, почнуть розгортати балістичні ракети, гіперзвукову зброю і розміщувати ядерну зброю на територіях неядерних держав.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін запропонував Трампу ракетну угоду, але президент США відмовився від умов Кремля.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?