Путін звернувся з терміновою пропозицією до Вірменії та Азербайджану
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін звернувся з терміновою пропозицією до Вірменії та Азербайджану

Путін звернувся з терміновою пропозицією до Вірменії та Азербайджану
Джерело:  online.ua

Ситуація в Нагірному Карабаху стрімко загострюється - там тривають запеклі бої між військовими Вірменії та Азербайджану, в результаті яких гинуть мирні громадяни. Російський президент Володимир Путін стурбований обстановкою і вирішив втрутитися. У середу, 7 жовтня, він виступив з терміновою заявою, в якій закликав припинити вогонь в Нагірному Карабасі. У зверненні до влади Вірменії і Азербайджану Путін назвав протистояння Баку і Єревана трагедією. Він нагадав, що в Нагірному Карабасі проживають "не чужі" для Росії люди. При цьому глава Кремля визнав, що конфлікт в Нагірному Карабаху швидко врегулювати не вдасться і нагадав, що у Росії дійсно є певні зобов'язання перед Вірменією в рамках Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), в ухиленні від яких Єреван раніше звинувачував Москву. З відповідною заявою Путін виступив на російському федеральному каналі, передає ONLINE.UA.

"І Азербайджан, і Вірменія, і Нагорний Карабах - все це територія, де проживають не чужі нам люди. Досить сказати, що у нас в Росії проживають близько 2 млн азербайджанців і понад 2 млн вірмен. Величезна кількість громадян Росії підтримує тісні дружні і навіть родинні стосунки з обома республіками. Звичайно, це величезна трагедія. Люди гинуть, великі втрати з обох сторін. І ми сподіваємося, що в самий найближчий час цей конфлікт буде припинено ", - заявив Путін.

Глава Кремля уточнив, що знаходиться в постійному контакті з прем'єром Вірменії щодо ситуації в Нагірному Карабасі. Він нагадав, що ця країна є членом Організації договору про колективну безпеку і у Росії є перед нею певні зобов'язання. Однак Путін запевнив, що Росія нібито не має наміру надавати військову допомогу Єревану, так як бойові дії ведуться не на території Вірменії.

"Що ж стосується виконання Росією своїх договірних зобов'язань, то ми завжди виконували, виконуємо і будемо виконувати свої зобов'язання. Я підтримую постійний контакт з керівництвом Вірменії та у Єревана немає питань до якості виконання Росією своїх союзницьких зобов'язань", - додав російський президент.

Важливо додати, що 7 жовтня Путін провів перші переговори з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим. У пресслужбі азербайджанського лідера повідомили, що Алієв подзвонив Путіну, щоб привітати президента РФ з днем народження. Алієв побажав здоров'я Путіну і процвітання Росії. Вони також обговорили ситуацію, що склалася у зв'язку із карабахським конфліктом та обмінялися думками з питань, пов'язаних з перспективами азербайджано-російських відносин.

Як відомо, Путін з початку загострення конфлікту в Нагірному Карабасі вже кілька разів говорив з прем'єр-міністром Вірменії Ніколом Пашіняном. Після їх розмов Кремль запевняв, що вони обговорювали допомогу Росії, але тільки в політико-дипломатичній сфері. При цьому Пашинян 5 жовтня раптово нагадав про існуючі зобов'язання Росії перед Вірменією. Він зазначив, що у вірменському Гюмрі розташована російська військова база, а також діє єдина система ППО. При цьому укладений між двома країнами договір передбачає, що в разі будь-якої зовнішньої загрози Вірменії це буде розглядатися як зовнішня загроза для Росії. До цього Пашинян також заявляв, що готовий обговорити питання введення російських миротворців у Нагірний Карабах.

Нагадаємо, конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває кілька десятиліть. Причиною став Нагорний Карабах, який де-юре знаходиться на азербайджанській території, а ось фактично - під контролем вірменського командування. Війна між Вірменією і Азербайджаном тривала до травня 1994 року, але з тих пір конфлікт вважався замороженим. Азербайджанська влада вважають Карабах окупованою територією, а Вірменію - агресором.

27 вересня в Нагірному Карабасі, населення якого становить близько 140 тисяч осіб поновилися запеклі бої між Вірменією і Азербайджаном. Сторони конфлікту ввели військовий стан, оголосили про мобілізацію і повідомляють про поранених і жертв серед мирного населення, а також про сотні загиблих військовослужбовців. Військові експерти оцінюють ситуацію в Нагірному Карабаху як вкрай небезпечну. Вони побоюються початку нової повномасштабної війни, до якої можуть приєднатися Туреччина, яка стоїть на стороні Азербайджану, і Росія, де підтримують Вірменію.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що люди Путіна таємно літали до Вірменії на президентському літаку, але в Кремлі про це нічого не знають.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?