Путін звинуватив Україну у зростанні ціни на газ
Категорія
Україна
Дата публікації

Путін звинуватив Україну у зростанні ціни на газ

Путін звинуватив Україну у зростанні ціни на газ
Джерело:  online.ua

За словами очільника Кремля Володимира Путіна, перешкоджання запуску російського газопроводу "Північній потік-2" провокує дефіцит газу та зростання цін на блакитне паливо у Європі.

Джерело: "ТАСС"

Путін звинуватив Україну у провокуванні зростання цін на газ

Російський лідер заявив, що Україна через відмову закупівлі газу у РФ спровокувала дефіцит газу та зростання цін.

З приводу Північного потоку - 2, так, я згоден з вашими оцінками, це ще й безглуздо для тих, хто не дає можливості працювати цій системі, тому що додаткові надходження обсягів газу на європейський ринок, безумовно, знизили б ціну на біржі, на споті, - підкреслив очільник Кремля.

Він зазначив, що переважна кількість європейських країн під тиском США показово відмовляються від російського газу.

Це їхній власний вибір був, вони не хочуть у нас купувати напряму. І для них ціна впала б, і суттєво. Просто самі собі підрізають гілку, на якій сидять, - зазначив Путін.

Він також додав, що саме Україна спровокувала шалене зростання цін на газ у Європі.

Фото - tsoua.com

По газопроводу Ямал – Європа газ нині качається реверсом з Німеччини до Польщі, заявив Путін, зазначивши, що реверсний потік газу з Німеччини до Польщі врешті може прямувати в Україну, що створює дефіцит газу і зростання цін у Європі.

У нас там 45% належить Газпрому, але нас польська сторона відсунула від управління цією системою. Самі так керують: одні споживачі не замовляють додатковий обсяг газу, а інші взяли у реверсному режимі запустили у зворотний бік. Наш газ, власне кажучи, але це ж не збільшує якість російського газу на європейському ринку, ось і ціна зростає. Бог з ним, це їх рішення, їхні справи, але дивно, що нас у цьому починають звинувачувати. Якась нісенітниця просто", - сказав Путін, додавши, що європейці "усе з ніг на голову ставлять, - додав очільник Кремля.

Шалене зростання цін на газ у Європі

Український оператор ГТС уклав угоду про імпорт газу з угорською компанією FGSZ в обхід російського "Газпрому". Початок постачання має розпочатися з січня 2022 року. За словами виконавчого директора згаданого вітчизняного відомства Сергія Макогона, запланований обсяг — 8 млн. кубометрів на добу.

Ціни на газ у Європі від початку грудня зросли до 149 євро за МВт-год (1,92 тис.дол. за тис. куб.м), такі дані міжконтинентальної біржі ICE Futures. Подорожчання відбувається на тлі невиконання російським газопостачальником "Газпромом" обіцянки щодо нарощування обсягів газу в сховищах країн ЄС та очікуваного похолодання.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?