ПВК Вагнер планувала переворот у Молдові — Санду
Категорія
Політика
Дата публікації

ПВК Вагнер планувала переворот у Молдові — Санду

Майя Санду
Джерело:  The Financial Times

Террористична російська ПВК “Вагнер” планувала влаштувати переворот у Молдові на початку цього року. 

Що відомо про підготовку “вагнерівцями” перевороту у Молдові

За інформацією президента Маї Санду, команда покійного ватажка ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина розробила план із організації державного перевороту в країні на початку цього року.

“Вагнерівці” планували проведення насильницьких антиурядових протестів із метою повалення чинної влади у Молдові.

Санду зазначила, що наступного місяця в Молдові мають відбутись місцеві вибори і Кремль вже націлився отримати політичний імпульс перед президентськими виборами в наступному році і парламентськими виборами в 2025 році.

Росія збирається посилити тиск на Молдову. Вони спробували енергію і зазнали невдачі. Вони намагалися повалити уряд, але їм це не вдалося. А тепер вони намагаються масштабно втрутитися в наші вибори, використовуючи великі гроші, - пояснює Санду.

За словами Санду, спецслужби Молдови виявили щонайменше 20 мільйонів євро російських фінансів, що надходять в країну в політичних цілях, і реальна цифра, ймовірно, вище.

Вона зазначила, що Москва використовує різні методи, в тому числі грошові махінації та банківські картки з Дубая, для нелегальних перевезень грошей до Молдови, з метою підкупити виборців.

Що відомо про купівлю ПВК Вагнер супутників у Китаю для стеження за Україною

Російська терористична група Вагнера у 2022 році підписала контракт із китайською фірмою Beijing Yunze Technology Co Ltd на придбання двох супутників і використання їхніх знімків для розвідувальної діяльності.

Контракт передбачав придбання двох китайських супутників – JL-1 GF03D 12 та JL-1 GF03D 13, які перебувають на орбіті на висоті 535 кілометрів над Землею. Вартість послуг оцінювалась у понад 30 мільйонів доларів.

Із російського боку контракт підписував Іван Мечетін – генеральний директор компанії "Ніка-Фрут", яка співпрацювала з компаніями з орбіти засновника "вагнерівців" Євгенія Пригожина, який загинув в авіакатастрофі в серпні.

За даними джерела AFP у європейських спецслужбах, група Вагнера використовувала знімки для планування операцій в Україні, Африці й навіть на території Росії – під час невдалої спроби заколоту в червні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?