Рада ЄС погодила виділення 1 млрд євро на надання Україні боєприпасів
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада ЄС погодила виділення 1 млрд євро на надання Україні боєприпасів

Рада ЄС погодила виділення 1 млрд євро на надання Україні боєприпасів
Джерело:  online.ua

13 квітня Рада Євросоюзу ухвалила допомогу вартістю 1 мільярд євро в рамках Європейського фонду миру (EPF) для підтримки Збройних cил України.

Джерело: Рада ЄС

Рада ЄС прийняла рішення щодо боєприпасів для України

У Раді пояснили, що це рішення дозволить Євросоюзу відшкодовувати державам-членам надані Україні боєприпаси з існуючих запасів або за рахунок зміни пріоритетів існуючих замовлень протягом періоду з 9 лютого по 31 травня 2023 року.

Верховний представник із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель сказав, що це рішення вводить в дію першу частину історичної угоди, досягнутої лідерами ЄС, щодо підтримки негайної поставки артилерійських боєприпасів для українських збройних сил на суму 1 мільярд євро.

Немає кращої демонстрації єдиної рішучості та рішучості ЄС продовжувати підтримувати законне право України на самооборону від жорстокого російського агресора, - сказав він.

Сьогоднішнє рішення Ради імплементує першу частину угоди Ради від 20 березня 2023 року про тристоронній підхід до прискорення поставок і спільних закупівель артилерійських боєприпасів для України.

Загальний внесок ЄС до Європейського фонду миру (EPF) тепер становить 4,6 мільярда євро.

У ЄС підкреслили, що це доводить непохитність блоку у своїй підтримці українських військових у захисті країни від незаконної російської агресії.

Що таке Європейський фонд миру 

Цей фонд створили у 2021 році для підтримки партнерів ЄС у всьому світі у військовій та оборонній сферах. Він має запобігати конфліктам та допомогти зміцнити стабільність та безпеку.

Євросоюз вже кілька разів надавав Україні допомогу через цей фонд: 28 лютого, 23 березня, 13 квітня, 23 травня, 21 липня, 17 жовтня 2022 року та 2 лютого 2023 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?