Рада ЄС ухвалила остаточне рішення по Білорусі - що відомо
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада ЄС ухвалила остаточне рішення по Білорусі - що відомо

Рада ЄС ухвалила остаточне рішення по Білорусі - що відомо
Джерело:  online.ua

Напередодні Центральна виборча комісія Білорусі оприлюднила офіційні і остаточні підсумки виборів - зазначається, що у чинного білоруського лідера Олександра Лукашенка 80% голосів, завдяки чому він залишається президентом Білорусі, а у його головної суперниці Світлани Тихановської - 10%. З цими результатами не погодилися влади ЄС. На екстреному засіданні Ради ЄС міністри закордонних справ прийшли до єдиної думки, що результати виборів сфальсифіковані і тому Євросоюз не визнає їх в тому вигляді, в якому вони були представлені Центральною виборчою комісією Білорусі. За підсумками засідання європейські міністри звернулися до Лукашенка з пропозицією розпочати діалог з опозицією заради врегулювання політичної ситуації в країні та припинення шокуючого насильства проти народу країни. Про це йдеться в заяві Ради ЄС, яка була оприлюднена 15 серпня, передає ONLINE.UA.

"Міністри знову заявили, що вибори не були ні вільними, ні справедливими. Євросоюз вважає результати виборів сфальсифікованими і тому не визнає їх в тому вигляді, в якому вони були представлені Центральною виборчою комісією Білорусі", - йдеться в заяві Ради ЄС.

Міністри ЄС також погодилися з необхідністю покарати винних у насильстві, репресіях і фальсифікації результатів виборів в Білорусі. Вони вирішили негайно почати роботу над додатковими санкціями в рамках існуючих обмежень щодо Білорусі.

"Міністри повторили свій неодноразовий заклик до білоруської влади припинити невідповідне і неприпустиме насильство по відношенню до мирних демонстрантів. ЄС очікує, що влада негайно звільнить всіх незаконно затриманих осіб. У світлі шокуючих повідомлень про нелюдське поводження і умови утримання під вартою Європейський Союз очікує ретельного і прозорого розслідування всіх передбачуваних порушень, щоб притягнути винних до відповідальності", - висловили в ЄС свою підтримку білорусам, які прагнуть до демократичних змін в країні.

Важливо відзначити, що з аналогічною заявою виступила і влада країн Балтії. На зустрічі в естонському місті Тарту, що відбулася 14-15 серпня в рамках Балтійської ради міністрів прем'єр-міністри Естонії Юрі Ратас, Латвії - Крішьяніс Каріньш і Литви - Саулюс Скверняліс висловили глибоку заклопотаність насильницьким придушенням мирних протестів і політичними репресіями влади проти опозиції після білоруських президентських виборів, які вони вважають ні вільними, ні чесними. Прем'єр-міністри закликали Європейський союз "знайти можливості введення санкцій проти посадових осіб, відповідальних за застосування насильства, не караючи при цьому народ Республіки Білорусь за дії його керівництва".

При цьому в ЦВК Білорусі виключають можливість перегляду результатів президентських виборів. Голова Центральної виборчої комісії Білорусі Лідія Єрмошина вважає, що це можливо тільки в разі встановлення порушень - і якщо це трапиться, то влада може втратити країну.

Нагадаємо, що після виборів президента Білорусі 9 серпня люди масово почали виходити на протести проти фальсифікації результатів голосування. Білоруси виступають проти Олександра Лукашенка та на підтримку його головної суперниці Світлани Тихановської, яка, на їхню думку, перемогла чинного президента з великим відривом. Акції супроводжуються насильством силовиків, пострілами і затриманнями. Серед протестуючих є загиблі.

Після п'яти діб протестів білорусів проти попередніх результатів виборів МВС країни заявило про ще 700 затриманих. Згідно з останніми даними, загальна кількість затриманих наблизилася до 7000 осіб. Серед них - як мінімум троє громадян України, звільнення двох із яких уже домігся офіційний Київ.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський попередив Лукашенко про неминучу небезпеку після його скандального рішення проти України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?