Рада ЄС вирішила створити першу військову концепцію Євросоюзу
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада ЄС вирішила створити першу військову концепцію Євросоюзу

Рада ЄС вирішила створити першу військову концепцію Євросоюзу
Джерело:  online.ua

Євросоюз створює першу військову концепцію, в рамках якої будуть створені автономні сили швидкого реагування на міжнародні конфлікти. 10 травня Рада ЄС доручила голові зовнішньополітичної служби ЄС Жозепу Боррелю розробити її і представити в листопаді 2021 року. Прийняти документ можуть уже в березні 2022 року.

Джерело: сайт Ради ЄС

"У відповідності зі Стратегічним порядком денним на 2019-2024 роки Рада закликає ЄС дотримуватися більш стратегічного курсу дій і підвищити свою здатність діяти автономно. ЄС повинен просувати свої інтереси і цінності й вміти протистояти загрозам та викликам глобальної безпеки", - йдеться в заяві Ради ЄС.

У розробці проєкту будуть враховувати матеріали Єдиного аналітичного агентства ЄС, яке провело всебічний аналіз загроз, заснований на інформації від розвідслужби країн-учасниць союзу.

"Амбітна і дієва програма "Стратегічний компас" підвищить рівень безпеки та оборони Євросоюзу. Тому Рада закликає верховного представника у закордонних справах і політиці безпеки представити перший проєкт військового концепції для обговорення на засіданні Ради в листопаді 2021 року", - зазначено в заяві.

Перша військова концепція Євросоюзу - що про неї відомо

Перша військова концепція Євросоюзу буде називатися Strategic Compass ( "Стратегічний компас").

Вона передбачає створення так званих сил початкового швидкого реагування, які можна буде розгорнути в разі виникнення кризи - мова йде про близько 5 тисяч військовослужбовців сухопутних повітряно-морських сил.

В рамках концепції будуть розроблені механізми, які дозволять Брюсселю швидко приймати рішення, і схеми співробітництва, які дозволять швидко направляти сили Євросоюзу в зони конфліктів.

"Реальність така, що ми повинні підготуватися до життя в світі, в якому виникають нові загрози і нова небезпека, з якими можна боротися тільки разом. ЄС повинен бути краще підготовленим, стати більш ефективним і швидше приймати рішення", - коментує Боррель план створення першої військової концепції ЄС.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?