Рада ЄС збирається на екстрене засідання - що відомо
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада ЄС збирається на екстрене засідання - що відомо

Рада ЄС збирається на екстрене засідання - що відомо
Джерело:  online.ua

Загострена ситуація в Сирії становить серйозну загрозу міжнародному миру і безпеці. Євросоюз має намір подвоїти зусилля для подолання жахливої людської кризи всіма наявними в його розпорядженні засобами. Гранично гостро стоїть питання з напливом сирійських біженців з Туреччини. У зв'язку з цим високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель скликає позачергове засідання Ради ЄС, ініціатором якого стала Греція. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на комюніке, поширене 1 березня в Брюсселі.

Боррель повідомив, що екстрене засідання Ради ЄС щодо Сирії відбудеться вже наступного тижня. Він закликав сирійський режиму Башара Асада терміново відновити політичний процес під егідою ООН і вжити всіх заходів по мобілізації гуманітарних ресурсів для забезпечення житлом, продовольством і ліками постраждалого населення.

Представник ЄС підкреслив, що в Євросоюзі продовжують уважно стежити за міграційною ситуацією на зовнішніх кордонах ЄС, де виникла серйозна міграційна проблема через наплив сирійських біженців з Туреччини, яким Анкара напередодні відкрила кордони. Він також заявив, що ЄС займається підтримкою Греції і Болгарії для вирішення ситуації, що складається з новим напливом мігрантів.

"Ми повинні домагатися, щоб наші колективні дії надали максимально можливий вплив, якщо ми хочемо ефективно впоратися з кризою і внести вклад в створення умов для політичного рішення", - наголошується в заяві глави дипломатії ЄС.

Слід зазначити, що Туреччина прийняла жорстке рішення щодо Сирії - на північному заході країни, в районі провінції Ідліб, Анкара запустила спецоперацію під назвою Весняний щит. Турецькі військові вже почали атаку сирійських урядових військ, які підтримує Росія. Атака є відповіддю на авіаудар по турецької армії, в результаті якого загинули більше 30 осіб.

У відповідь на атаку Туреччини командування сирійської армії оголосило про закриття повітряного простору над провінцією Ідліб. В армії Асада заявили, що будь-яка повітряна ціль в сирійському повітряному просторі буде визнана ворожою і буде збита.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в зв'язку з загостренням в Сирії президент Туреччини Реджеп Ердоган терміново їде в Москву на зустріч з російським лідером Володимиром Путіним. Переговори заплановані на 5-6 березня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?