Рада Європи остаточно визначила принципи покарання РФ за війну проти України
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада Європи остаточно визначила принципи покарання РФ за війну проти України

Рада Європи остаточно визначила принципи покарання РФ за війну проти України
Джерело:  online.ua

Міністри юстиції членів Ради Європи нарешті змогли ухвалити декларацію, в якій міститься низка принципів ("Ризькі принципи") для досягнення всеосяжної відповідальності за агресію Росії проти України та забезпечення відшкодування всім жертвам війни.

 Джерело: Ради Європи

У Раді Європи домовилися, як покарають РФ за війну проти України

В ухваленому документі йдеться про те, що Реєстр збитків для України повинен мати підхід, орієнтований на потерпілих, щоб забезпечити засоби правового захисту, зокрема, для найбільш вразливих груп населення, таких як жінки та діти.

Вони також підкреслюють важливість надання допомоги національним органам влади для сприяння координації внутрішніх зусиль, спрямованих на підтримку функціонування Реєстру збитків, та проведення змістовних консультацій з громадянським суспільством і неурядовими організаціями, включаючи правозахисників, а також з потерпілими та організаціями, що захищають права потерпілих.

На переконання міністрів юстиції Ради Європи, саме Реєстр збитків має стати одним з перших та найважливіших кроків для забезпечення того, щоб країна-агресорка заплатила за шкоду, яку вона завдала Україні своєю незаконною війною.

Зустріч міністрів юстиції Ради Європи (фото — coe.int)

Що передбачає Реєстр збитків

У Раді Європи звертають увагу на те, що робота Реєстру, включно з його цифровою платформою з усіма даними про претензії та докази, повинна стати першим компонентом майбутнього міжнародного механізму компенсації.

Як наголошують міністр юстиції, саме він дасть можливість забезпечити повне та ефективне відшкодування збитків Україні та жертвам через окремий міжнародний інструмент, який буде створений у співпраці з Україною.

Усі звинувачення у злочинах, включаючи воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид, скоєні російськими військами в Україні, мають бути повністю розслідувані і, де це виправдано, переслідуватися на національному та міжнародному рівнях, щоб винні понесли відповідальність за свої дії, – мовиться в заяві Ради Європи.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?