У Рейк’явіку підписали декларацію про створення Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України
Категорія
Політика
Дата публікації

У Рейк’явіку підписали декларацію про створення Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України

У Рейк’явіку підписали декларацію про створення Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України
Джерело:  online.ua

17 травня у столиці Ісландії Рейк’явіку підписали декларацію про створення Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України.

Джерело: Денис Шмигаль

43 країни підписали декларацію про створення Реєстру збитків

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що на саміті Ради Європи декларацію підписали представники більше 40 держав.

Проукраїнська коаліція міцна та єдина у боротьбі за справедливість та притягнення агресора до відповідальності, - написав він.

Він зазначив, що такий Реєстр є важливим етапом на шляху до справедливості та відшкодування Україні та українцям збитків, які Росія завдала війною.

Наша мета — створення комплексного механізму компенсації, який забезпечить виплату Росією повного відшкодування Україні відповідно до міжнародного права. Зокрема за рахунок російських активів у світі. Рухаємося до мети разом із партнерами, - додав він.

Глава уряду також подякував Раді Європи та всім державам-учасницям, які підтримали це рішення.

Заступниця міністра юстиції Ірина Мудра повідомила, що договір про Реєстр підписали 43 країни і Європейський Союз. Три країни висловили готовність підписати декларацію.

6 країн відмовилися підписати декларацію: Азербайджан, Вірменія, Боснія, Угорщина, Сербія, Туреччина.

Що відомо про саміт держав та урядів Ради Європи

16 травня у Рейк'явіку розпочався 4-й саміт глав держав та урядів Ради Європи.

Шмигаль зустрівся з Прем’єр-міністеркою Ісландії Катрін Якобсдоттір, з якою обговорив створення спеціального міжнародного трибуналу та механізму компенсації збитків, завданих агресією Росії проти України.

Під час саміту Шмигаль виступив з промовою, в який зазначив, що Україна очікує, що Рада Європи й надалі займатиме тверду позицію щодо російської агресії проти України.

Під час дебатів саміту виступив президент Чехії Петр Павел. Він сказав, що Реєстр збитків є ключовим елементом відповіді Ради Європи на агресію Росії.

У цьому відношенні я з гордістю можу сказати, що чеська дипломатія відіграла активну роль у переговорах, які вели до створення цього інструменту. Важливо, щоб реєстр запрацював якомога швидше, - зазначив він.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?