Україна очікує від РФ не менше 300 млрд доларів репарацій
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна очікує від РФ не менше 300 млрд доларів репарацій

Україна очікує від РФ не менше 300 млрд доларів репарацій
Джерело:  online.ua

Україна очікує від РФ не менше ніж 300 млрд доларів репарацій за війну. Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська.

Джерело: DW

Україні на відбудову потрібно більше 300 млрд доларів

За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, Україна хоче вимагати від Росії військових репарацій у розмірі щонайменше 300 мільярдів доларів США (близько 300 мільярдів євро).

На Генасамблеї ООН, яка розпочнеться 12 вересня, Київ хоче досягти резолюції як наріжного каменю для міжнародного механізму відшкодування, заявив Малюська газетам німецької медіагрупи Funke.

Ми хочемо компенсації за всю шкоду, яку Росія завдала Україні своєю загарбницькою війною, - сказав він.

Збитки, яких Україна зазнала від російського вторгнення, зараз оцінюють значно вище.

Але згадана сума в 300 мільярдів доларів відповідає балансам Нацбанку Росії в країнах G7, які були заморожені в рамках санкцій.

Малюська вимагає доступу до нього, а також до закордонних активів російських державних компаній і конфіскованого майна російських олігархів.

Водночас Єврокомісія, Кабмін України та Світовий банк підрахували, що що Україні для відбудови та реконструкції вже потрібно 349 мільярдів доларів.

Лише за перші три місяці війна в Україні завдала щонайменше 97 мільярдів доларів. Найбільше постраждали сектори житлового будівництва (40%), транспорт (31%) і торгівля та промисловість (10%).

Для першочергового етапу відновлення потрібно 17 млрд доларів, із яких 3,4 мільярда — вже цього року.

Протягом наступних 36 місяців Україні знадобиться 105 мільярдів доларів для вирішення нагальних потреб, таких як відновлення систем освіти та охорони здоров’я та інфраструктури, підготовка до майбутньої зими шляхом відновлення опалення та енергопостачання будинків, підтримка сільського господарства, ремонт життєво важливих транспортних шляхів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?