Рада наблизила суд над Януковичем і його подільниками
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада наблизила суд над Януковичем і його подільниками

Рада наблизила суд над Януковичем і його подільниками

У Верховній Раді України в першому читанні підтримали внесення змін про заочне засудження до Кримінального процесуального кодексу України.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Українську правду".
На підтримку законопроекту віддали свій голос 233 депутати. При цьому, за словами Генпрокурора України Юрія Луценка, 119 кримінальних справ готові для передачі до суду для заочного засудження.

Читайте також: Рада не  змогла ускладнити життя Януковичу
"Вашого рішення чекають Янукович, Захарченко та вся його компанія, в тому числі і Шуляк, Ратушняк, Якименко, Азаров та інші. Рішення очікують радник Путіна Глазьєв, міністр оборони РФ Шойгу, 12 генералів і офіцерів з числа вищого командування російської армії і інші. Ухвалення цього закону дозволить 10 березня розпочати суд над Януковичем у справі про державну зраду", - підкреслив Луценко, представляючи законопроект.
На думку лідера Радикальної партії Олега Ляшка, цей законопроект допоможе президенту Петру Порошенко "узурпувати владу", а в Народному фронті заявили про підтримку законопроекту і необхідність доопрацювання недоліків.
Відзначимо, що, згідно з проектом, в термін досудового розслідування не зараховується строк ознайомлення з матеріалами сторонами, а максимально допустимий термін для утримання під вартою в разі особливо тяжких злочинів збільшується до 18 місяців. Також допускається можливість продовження терміну досудового розслідування у провадженні з особливо тяжких злочинів до 18 місяців.
Законопроект встановлює, що в спеціальному судовому провадженні при наявності в ньому інших обвинувачених за клопотанням прокурора розгляд здійснюється в судовому засіданні в одному кримінальному провадженні, передбачає можливість виклику особи, яка перебуває в Україні, порядком за відомим місцем проживання і публікацією її в загальнодержавних ЗМІ і на сайті органу, який проводить розслідування. З моменту публікації повістки особа вважається ознайомленою з нею.
Рішення про дозвіл затримання з метою приводу втрачає силу з моменту добровільного приходу підозрюваного до слідчого судді (обвинуваченого до суду). При цьому загальний термін попереднього розслідування при об'єднанні кримінальних проваджень визначається:

  • у виробництвах, які розслідувалися в один проміжок часу - шляхом поглинання меншого терміну великим;

  • у виробництвах, які розслідувалися в різні проміжки часу - шляхом додавання термінів досудового розслідування по кожному з таких виробництв, які не перетинаються, в межах строків досудового розслідування злочину, який передбачає найбільш тривалий термін попереднього розслідування з урахуванням можливості його продовження.

Крім іншого, передбачається можливість угод про визнання винуватості між прокурором і підозрюваним (обвинуваченим) за умови викриття інших злочинів, якщо їх можна довести і вони були організовані не самим підозрюваним (обвинуваченим).




Як повідомляв ONINE.UA, раніше ГПУ не дозволили почати заочне розслідування проти соратника зниклого екс-президента України Віктора Януковича Андрія Клюєва.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?