Рада попередньо ліквідувала невластиві СБУ функції за законопроєктом Зеленського
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада попередньо ліквідувала невластиві СБУ функції за законопроєктом Зеленського

Рада попередньо ліквідувала невластиві СБУ функції за законопроєктом Зеленського
Джерело:  online.ua

У Верховній Раді відбулося голосування з приводу законопроєкту про реформування Служби безпеки України. Документ, поданий президентом Володимиром Зеленським, ухвалений за основу. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт парламенту.

Підтримали законопроєкт №3196-д 285 народних депутатів. Згідно з пропозицією, контррозвідувальний та оперативно-розшуковий напрямки роботи спецслужби розмежують. Для цього із закону “Про оперативно-розшукову діяльність” виключать контррозвідку як підставу для оперативних заходів.

Також для таких заходів окремо встановлюються підстави та процедури оформлення відповідних санкцій.
У проєкті говориться про механізми протидії іноземним спецслужбам (зокрема розвідувальній та підривній роботі), протизаконним збройним угрупуванням, терористичним організаціям, які використовують громадські організації, політичні партії, медіа.

Законопроєкт пропонує ліквідувати в СБУ спецпідрозділи з боротьби проти корупції та організованої злочинності. Передбачається, Що відповідні функції передадуть новому органу з фінансових злочинів, для якого наразі розробляють законодавче рішення.

Правоохоронна функція відомства також потрапить “під ніж”. Наприклад, досудовим розслідуванням вже з 2024 року займатиметься виключно у Державному бюро розслідувань.

Чисельність робітників СБУ буде скорочено до 10 тисяч. Також у декілька етапів визначать нові стандарти соціальних гарантій та грошового забезпечення.

Демілітаризація СБУ триватиме з переходом на систему спеціальних звань.

На ухвалення законопроєкту вже відреагував сам Зеленський. Він передбачувано привітав це та назвав ініціативу вкрай важливою.

“Ухвалення цього законопроєкту наближає Україну до європейської спільноти. Це важливий крок у реформуванні Служби безпеки, коли держава рухається вперед на шляху лібералізації економіки та полегшення ведення бізнесу в Україні”, - цитує президента пресслужба.

Як повідомляв ONLINE.UA, у Раді зареєстровано законопроєкт про подвійне громадянство України. Документом пропонується внести зміни до закону "Про громадянство", щоб українці мали право отримувати громадянство іноземної держави без втрати громадянства України, а іноземці могли отримувати громадянство України без відмови від громадянства своєї країни.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?