Раді запропонували дозволити в Україні подвійне громадянство
Категорія
Україна
Дата публікації

Раді запропонували дозволити в Україні подвійне громадянство

Раді запропонували дозволити в Україні подвійне громадянство
Джерело:  online.ua

На сайті Верховної Ради зареєстровано законопроєкт про подвійне громадянство України. Документом пропонується внести зміни до закону "Про громадянство", щоб українці мали право отримувати громадянство іноземної держави без втрати громадянства України, а іноземці могли отримувати громадянство України без відмови від громадянства своєї країни. У проєкті закону № 4640 допускається подвійне громадянство і з Росією, але для власників російських паспортів передбачені обмеження. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт ВРУ.

"Законопроектом передбачена ініціатива захисту суверенітету і незалежністі України. Вводиться поняття" держави-агресора" по відношенню до України і призупинення виборчих прав для громадян України, що мають іноземне громадянство країни з таким статусом" - йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Зокрема, для українців з паспортами РФ будуть припинені виборчі права, через що людина не зможе проголосувати на виборах або бути обраною до скасування такого статусу або відмови від громадянства країни-агресора. Автори проєкту закону пропонують таку норму в зв'язку з діями Росії на Донбасі, яка продовжує видавати свої паспорти жителям непідконтрольних територій.

"Якщо вони не матимуть таких прав, то немає сенсу у країни-агресора спробувати вплинути на їхнє волевиявлення або участь у політичному житті", - вважають автори проєкту.

Також пропонується ввести спеціальне декларування, що враховує наявність або відсутність у громадянина України паспорта іншої держави. За порушення обліку передбачена адміністративна або кримінальна відповідальність. При цьому ті українці, які будуть претендувати на виборні посади, державну службу в органах державної влади, місцевого самоврядування та правоохоронних органах, повинні будуть подавати декларацію про відсутність іноземного громадянства.

Нагадаємо, Путін спростив отримання російського паспорта жителям Донбасу ще навесні 2019 року. Він вирішив зробити "росіянами" не тільки жителів ОРДЛО, але і всього Сходу України. Ні в Україні, ні в світі ці документи не визнають. Офіційний Київ називає паспорта РФ на Донбасі фількіною грамотою і нікчемними папірцями, але закликає не засуджувати і вдумливо оцінювати рішення українців отримати ці "документи" під тиском бойовиків.

Важливо знати, що згідно з чинним українським законодавством громадянин України не має права мати два громадянства. Отже, якщо громадянин України добровільно набуває громадянство іншої держави, то це є підставою для припинення громадянства України. Однак припинити громадянство певної особи може тільки Президент України своїм указом. Тому автоматично при отриманні паспорта іншої держави паспорт України не анулюється, але ризики втратити громадянство України є.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що влада України планує ввести процедуру конвалідаціі, яка є одним з елементів подолання наслідків незаконної тимчасової окупації. Віце-прем'єр-міністр, міністр реінтеграції Олексій Резніков пояснив, що це судова процедура обліку документів, виданих окупантами в ОРДЛО.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?