У Зеленського зробили заяву про визнання документів з ОРДЛО
Категорія
Україна
Дата публікації

У Зеленського зробили заяву про визнання документів з ОРДЛО

У Зеленського зробили заяву про визнання документів з ОРДЛО
Джерело:  online.ua

Російський глава Володимир Путін вже майже два роки масово роздає російські паспорти на Донбасі. Бойовики так званих "ЛНР" і "ДНР", яких курирує Кремль, роблять все можливе, що жителі ОРДЛО отримали незаконне російське громадянство - вони запевняють, що вже 300 тисяч українців отримали паспорт РФ, які не визнають ні в Україні, ні в усьому світі . Але українці, що проживають в ОРДЛО, в більшості випадків змушені отримувати російські паспорти, тому що в період окупації зіткнулися з багатьма юридичними проблемами, вирішити які досить складно на підконтрольній Україні території. Йдеться, наприклад, про свідоцтва про народження або смерті, які не може видати ЦНАП на підставі документів неіснуючих суб'єктів. Тому влада України планує ввести процедуру конвалідаціі, яка є одним з елементів подолання наслідків незаконної тимчасової окупації. Віце-прем'єр-міністр, міністр реінтеграції Олексій Резніков пояснив, що це судова процедура обліку, а не визнання документів окупантів. Він уточнив, як буде проводитися процедура конвалідаціі і чому цей механізм важливий для українців, повідомляє ONLINE.UA.

"Коли ми вивчали досвід Хорватії, я вперше почув слово «конвалідація». Це термін про подальше підтвердження фактів, які сталися з громадянами на окупованих територіях. Людина, яка там знаходиться, має всі ті ж конституційні права. Тому повинен бути продуманий механізм конвалідаціі простих цивільних актів і угод", - заявив Резніков.

Міністр нагадав, що тимчасова окупація Донбасу затягнулася і триває вже сьомий рік, а у жителів тимчасово окупованих територій продовжують накопичуватися юридичні проблеми, пов'язані з тим, що Україна не визнає документи окупаційних адміністрацій. Як відомо, на даний момент існує лише єдина процедура для встановлення фактів народження і смерті на тимчасово окупованих територіях - через суд, куди потрібно надати додаткові підтвердження фактів.

"Конвалідація - процедура судова і передбачає облік документів окупаційних адміністрацій для встановлення цих фактів. Підкреслю, що саме облік, а не визнання. Тобто ні зараз, ні в майбутньому мова піде не про визнання документів, виданих окупаційною владою", - пояснив Резніков, підкресливши , що новий механізм дозволить людям протягом трьох днів отримати рішення суду, а не чекати його місяцями, як це було раніше.

Нагадаємо, згідно з українським законодавством громадянин України не має права мати два громадянства. Отже, якщо громадянин України добровільно набуває громадянство іншої держави, то це є підставою для припинення громадянства України. Однак припинити громадянство певної особи може тільки Президент України своїм указом. Тому автоматично при отриманні паспорта іншої держави паспорт України не анулюється, але ризики втратити громадянство України є.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що жителі ОРДЛО з російськими паспортами будуть вважатися в Україні іноземцями.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?