Рада повернула відповідальність за свідому брехню в деклараціях. Що чекає на порушників
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада повернула відповідальність за свідому брехню в деклараціях. Що чекає на порушників

Рада повернула відповідальність за свідому брехню в деклараціях. Що чекає на порушників
Джерело:  online.ua

Верховна Рада підтримала ініціативу з відновлення кримінальної відповідальності за неправдиві дані у декларуванні. Нардепи на голосуванні у п'ятницю, 4 грудня, підтримали законопроєкт №4460-д. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на підсумки голосування у парламенті.

За офіційними даними, документ став фактичним поєднанням двох ініціатив - № 4434, який подав президент Володимир Зеленський, та № 4441, який подала відповідна робоча група.

У проєкті говориться, що суб'єкт декларування за брехню щодо прибутків та майна на суму від 500 до 4 тисяч прожиткових мінімумів отримає штраф у 2,5-3 тисячі неоподаткованих мінімумів доходів (42,5-51 тисячі гривень) або ж громадські роботи на термін від 150 до 240 годин. Водночас порушник втратить право на роботу на певній посаді до 3 років.

У ситуації, коли дані декларації відрізняються від реальних на суму понад 4 тисячі прожиткових мінімумів, особа отримає штраф у 3-5 тисяч неоподаткованих мінімумів (51-85 тисяч гривень) чи громадські роботи від 150 до 240 годин, або ж обмеження волі на 2 роки з забороною обіймати посади до 3 років.

Кримінальний кодекс доповнюється статтею 366-2 про "Декларування недостовірної інформації".

Як повідомляв ONLINE.UA, посли Великої сімки, які представляють Велику Британію, Німеччину, Італію, Канаду, Францію, Японію і США, уважно стежать за діями української влади після того, як КСУ прийняв скандальне рішення і скасував відповідальність за брехливі відомості в деклараціях чиновників.

Вони вітають рішення президента України Володимира Зеленського не тільки скасувати рішення КСУ, а й посилити покарання за брехню в деклараціях до кримінальної відповідальності.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?