Рада проголосувала за перенесення святкування Дня пам'яті та перемоги
Категорія
Україна
Дата публікації

Рада проголосувала за перенесення святкування Дня пам'яті та перемоги

Рада проголосувала за перенесення святкування Дня пам'яті та перемоги
Джерело:  online.ua

Під час засідання 29 травня український парламент проголосував за відмову від державного свята в День перемоги 9 травня. Натомість щорічно тепер відзначатимуть 8 травня – День пам'яті і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Джерело: Верховна Рада України

ВРУ вирішила перенести День перемоги: коли будуть святкувати

Що важливо розуміти, йдеться про проєкт закону №9278 про День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років.

Його до Верховної Ради України глава держави Володимир Зеленський.

За словами народного обранця Ярослава Железняка, за закон в цілому проголосували 317 депутати.

Ухвалення проєкту закону сприятиме остаточному звільненню України від російської парадигми відзначення Дня перемоги, дозволить відзначати спільно з народами Європи 8 травня День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, а 9 травня – День Європи, – йдеться в пояснювальній записці до проєкту закону.

Окрім того, наголошується, що над проєктом закону працювали понад 30 народних обранців з різних фракцій.

Вони наголошували на тому, що для українського народу є обов'язком пам'ятати, ціною яких величезних втрат здобуто перемогу над нацизмом.

Фото - скриншот

Що важливо знати про 9 травня

 День Перемоги — державне свято СРСР, а пізніше деяких країн, що були окуповані колишнім СРСР. У СРСР святкувалося щорічно 9 травня з формулюванням: на згадку про переможне завершення «Великої вітчизняної війни радянського народу проти німецько-фашистських загарбників».

Встановлене указом президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1945 року (ще до підписання) як день «всенародного свята».

Дата пов'язана з прийняттям капітуляції Німеччини у війні в радянській зоні окупації в передмісті Берліна Карлсхорсті за московським часом.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?