Рада заборонила в Україні географічні назви, повʼязані із Росією та Російською імперією
Категорія
Україна
Дата публікації

Рада заборонила в Україні географічні назви, повʼязані із Росією та Російською імперією

Рада заборонила в Україні географічні назви, повʼязані із Росією та Російською імперією
Джерело:  online.ua

Верховна Рада прийняла зміни до закону “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії”. Серед можливих змін є перейменування вулиць та населених пунктів, які мають імена, пов'язані з радянською та російською історією.

Джерело: Верховна Рада

Закон про засудження російської імперської політики

Верховна Рада прийняла зміни до закону “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії”, які отримали підтримку від 248 депутатів.

Закон визнає російську імперську політику злочинною і забороняє виготовлення та пропаганду відповідної символіки. Також забороняється присвоювати географічним об'єктам, юридичним особам та об'єктам права власності назви, що висвітлюють імперську політику Росії, саму Російську Федерацію або її діячів. Мета закону полягає в поверненні Україні назв, які відображають її власну історію, а не оспівують радянську чи російську.

Заборона пов’язаних з РФ географічних назв

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що метою закону є повернення Україні назв, які висвітлюють її власну історію, а не оспівують радянську чи російську імперії.

Закон також передбачає встановлення порядку перейменування географічних об'єктів, що мають назви, які пропагують російську імперську політику.

Закон зокрема передбачає встановлення порядку перейменування територіальних об'єктів, вулиць, провулків, площ та інших об'єктів, що мають імена, що пропагують або є свідченням імперської політики Російської Федерації.

У пояснювальній записці до законопроекту не наводиться конкретних прикладів топонімів, що підлягають зміні.

Однак, згідно з даними ЗМІ, серед можливих змін є перейменування вулиць та населених пунктів, які мають імена, пов'язані з радянською та російською історією.

Наприклад, в місті Харкові можуть змінити назву вулиці Героїв Сталінграду на вулицю Героїв Харкова, а також перейменувати населені пункти, назви яких мають радянське походження. Проте, точний перелік назв, що будуть змінені, наразі не відомий і буде визначено під час реалізації закону.

Закон забороняє використання символіки, що пропагує російську імперську політику, а також присвоювати географічним об'єктам, юридичним особам та об'єктам права власності назви, що уславлюють імперську політику Росії, саму РФ чи її діячів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?