Рада звернулася до світу з різкою заявою про Росію
Категорія
Україна
Дата публікації

Рада звернулася до світу з різкою заявою про Росію

Рада звернулася до світу з різкою заявою про Росію
Джерело:  online.ua

Верховна Рада схвалила проект постанови про заклик сторін війни в Сирії до припинення активних бойових дій, дотримання режиму припинення вогню і початку переговорів для врегулювання конфлікту.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на « Українську правду ».
За відповідний проект постанови №5214 проголосував 241 депутат.
Зокрема, в зверненні щодо подій в Сирії до міжнародних організацій, парламентів держав-членів ОБСЄ та Організації ісламського співробітництва відзначається, що "Росія зараз безкарно веде дві паралельні війни - одну на Донбасі, іншу - в Сирії".
"Як і на Донбасі, в Сирії Росія, беручи на себе зобов'язання по деескалації конфлікту, відразу їх порушувала і тільки розпалювала насильство шляхом розгортання військ, поставок зброї і боєприпасів, ведення бойових дій і поширення пропаганди зразка середини минулого століття", - сказано в тексті звернення Верховної Ради України.
Депутати також називають неприпустимою безкарність сирійського режиму і його союзників у знищенні мирного населення в сирійському Алеппо.
"Ми бачимо схожість в проведенні агресивної політики Росії як щодо України, так і Сирії. Використовуючи гасло протистояння міжнародному тероризму як прикриття, російська влада має на меті створення зон нестабільності в усіх регіонах, які вони вважають сферою свого впливу, і підтримки диктаторських режимів", - заявляє Верховна Рада.
"Підкреслюємо існування гострої загрози розпалювання повномасштабної міжконфесійної війни в регіоні Близького Сходу через події в Сирії, а також використання Росією території незаконно анексованого Криму як військового форпосту для підтримки військової операції в Сирії", - сказано в тексті звернення.
Депутати також наголошують, що "Росія безсоромно хвалиться вдалим випробуванням сучасної зброї в Сирії", жертви якого є серед тих 300 тисяч чоловік, які вважаються загиблими, продовжує грати "деструктивну роль в питанні мирного врегулювання сирійського конфлікту" і "активно зловживає своїм правом вето в СБ ООН».
Рада закликає всі причетні сторони сприяти відновленню політичного процесу врегулювання, спрямованого на створення інклюзивної перехідної влади в Сирії, з подальшим прийняттям Конституції і проведенням виборів.
ВР також закликає сторони конфлікту, у тому числі Росію, "відмовитися від застосування нападів невибіркового характеру і зброї невибіркової дії, а також інших заборонених засобів і методів ведення війни в ході бойових дій на території Сирії, зокрема від застосування авіації і артилерії в місцях скупчення і проживання цивільного населення".
Україна просить Радбез ООН створити міжнародну групу слідчих з розслідування військових злочинів сирійського режиму і РФ, а міжнародні організації, зокрема ООН та ЄС, "посилити тиск на режим Путіна (президента Росії Володимира Путіна - Ред.) з метою примусу Російської Федерації дотримуватися норм міжнародного права, прав людини і міжнародного гуманітарного права в ході збройного конфлікту на території Сирії".
Як повідомляв ONLINE.UA, міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що російська авіація і сирійські урядові війська тимчасово призупинили удари по Алеппо в зв'язку з підготовкою для введення так званої "гуманітарної паузи", що викликало шквал сарказму в мережі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?