Радбез ООН знову поступився тиску Росії - ЄС жорстко відреагував
Категорія
Політика
Дата публікації

Радбез ООН знову поступився тиску Росії - ЄС жорстко відреагував

Радбез ООН знову поступився тиску Росії - ЄС жорстко відреагував
Джерело:  online.ua

Команда російського президента Володимира Путіна влаштувала новий бунт в Радбезі ООН - при прийнятті резолюції про продовження на рік транскордонного механізму гуманітарної допомоги Сирії Росії виступила проти відправки допомоги через два прикордонні пункти. Це рішення лише посилить страждання мирного населення та призведе до нових жертв, так як ускладнить поставки допомоги в околиці Ідлібу, де її чекають 1,5 млн мирних жителів. В ЄС вважають, що Радбез ООН знову поступився Росії, так як в підсумковій резолюції йдеться, що протягом року в Сирії буде діяти лише один пропускний пункт, який контролюють сили Башара Асада, союзником якого виступає Путін. Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель нагадав, що саме зараз Сирії найбільше потрібна допомога в зв'язку з пандемією коронавіруса, повідомляє ONLINE.UA.

"Викликає глибоку стурбованість той факт, що резолюція, прийнята після неодноразових вето з боку Росії і Китаю, дозволяє тільки один контрольно-пропускний пункт з двох, раніше доступних ООН", - йдеться в поширеній заяві глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля і комісара ЄС з кризового управління Янеза Ленарчича.

Як відомо, Росію в Радбезі ООН по Сирії підтримали Німеччина і Бельгія. У цих країна також вважають, що з резолюції потрібно виключити контрольно-пропускний пункт "Баб-ес-Салам", на чому наполягала команда Путіна, так як цей пункт знаходиться під контролем повстанців, а не режиму Башара Асада. У США наполягали на збереженні двох прикордонних пунктів, нагадуючи, що сили Асада перекривають доступ допомоги в райони, підконтрольні силам опозиції.

"Члени ради поступилися і дали Москві те, що вона хотіла - подальше різке зменшення транскордонної допомоги зневірений сирійцям, виживання яких залежить від неї", - прокоментував рішення Радбезу ООН представник правозахисної організації Human Rights Watch Луїс Шарбонно.

Важливо відзначити, що раніше глава Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Бізлі в червні попереджав, що мільйони сирійців чекає масовий голод, якщо на допомогу їм не будуть виділені додаткові кошти.

Нагадаємо, напередодні Рада безпеки ООН прийняла резолюцію про продовження на рік транскордонного механізму допомоги Сирії. Проект підтримали 12 членів Радбезу. Ще три країни, включаючи Росію, утрималися від голосування. Підсумкова резолюція постановляє продовжити дію резолюції 2139 на 12 місяців і виключити з механізму пункти "Баб-ес-Салам", що знаходиться на кордоні Сирії та Туреччини, "Ель-Ярубія" (кордон з Іраком) і "Аль-Рамта" (кордон з Йорданією ). Поставка буде здійснюватися тільки через один пункт на кордоні з Туреччиною - "Баб-ель-Хава".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Росія навмисно бомбить з повітря школи і лікарні в Сирії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?