Раді пропонують новий метод визначення прожиткового мінімуму
Категорія
Економіка
Дата публікації

Раді пропонують новий метод визначення прожиткового мінімуму

Раді пропонують новий метод визначення прожиткового мінімуму
Джерело:  online.ua

Кабінет міністрів розробив законопроєкт, який пропонує змінити методи обчислення прожиткового мінімуму в Україні. Рішення відповідно указу президента Володимира Зеленського спрямують у Верховну Раду для подальшого розгляду. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на урядовий портал.

В уряді зауважили, показник прожиткового мінімуму повинен бути вартісним для визначення головних соціальних потреб людини мінімального рівня.

“Тому прожитковий мінімум має застосовуватися виключно для визначення основних соціальних гарантій, які є для особи основним джерелом доходів (мінімальна заробітна плата, мінімальна пенсія за віком, державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям та інші види державної соціальної допомоги, які є для особи основним джерелом доходів)”, - наголосили у Кабміні.

Під час розробки законопроєкту експерти провели аудит використання прожиткового мінімуму в законодавстві. Станом на 2021 рік цей показник використовують для обчислення соціальних виплат, штрафів, зборів, платежів, стягнень.

Прожитковий мінімум згадується у близько 180 нормах у галузі кримінального, господарського, адміністративного законодавства. Водночас кількість норм для соцвиплат сягає 79.

Посадовці запропонували наступні нормативи для визначення виплат і зборів:

  • базова величина для соціальних виплат на дітей та базова величина для соціальних виплат населенню (пенсій, аліментів, стипендій, компенсацій, одноразової допомоги);

  • базова величина для грошових платежів і стягнень;

  • базова величина для адміністративних зборів.

Як повідомляв ONLINE.UA, після підвищення тарифів на електроенергію і скасування пільг Кабінет міністрів призначив компенсації тим, у кого в будинках встановлено електроопалення. 27 січня на засіданні уряду вирішили виділити 1,4 млрд гривень на виплати. Їх зможуть отримати ті українці, чиє житло обладнано електрообігрівачами та які на 31 грудня 2020 року мали право на пільги.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?