Радник Зеленського озвучив суттєву перевагу співпраці з МВФ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Радник Зеленського озвучив суттєву перевагу співпраці з МВФ

Радник Зеленського озвучив суттєву перевагу співпраці з МВФ
Джерело:  online.ua

Українська сторона від співпраці з Міжнародним валютним фондом має сторонні переваги, оскільки контакти з такими установами — це не тільки пряме отримання грошових траншів. В Офісі президента зауважили, що перш за все значним бонусом від угод з фондом для Києва стане можливість більш вигідних ставок по позиках на зовнішніх ринках. Радник лідера держави з економічних питань Олег Устенко нагадав про поточні показники купонів для України. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на “РБК-Україна”.

Експерт пояснив, наразі ставка купону може сягати 7%. Перегляд програми дозволить владі знизити ставки запозичень.

“Вийти на ринок запозичення капіталу можна. Але чи варто це робити зараз, якщо ми перебуваємо у високому ступені впевненості, що наше співробітництво буде продовжено? Якщо ми зараз вийдемо і позичимо на зовнішньому ринку, значить, ми повинні будемо заплатити на один процентний пункт дорожче, ніж після того, як Україна вийде на раду директорів МВФ”, - пояснив радник.

Устименко зауважив, навантаження на уряд стосовно зовнішніх виплат наразі немає, оскільки пік їх настає зазвичай у березні та вересні. Водночас на наступний місяць необхідні запаси вже сформовані.

“До вересня з високою часткою ймовірності питання по Україні буде винесено на засідання ради директорів МВФ і після цього ми зможемо виходити і запозичувати під більш низький відсоток”, - додав він.

Експерт звернув увагу на поліпшену ситуацію на внутрішньому ринку станом на кінець лютого.

“По-перше, тому що це гривня. По-друге, це відносно недорогий ресурс. Реальні процентні ставки, за якими Мінфін позичає гроші, не такі вже й високі. Якщо припустити, що інфляція за підсумками року буде близько 7% - а вони на внутрішньому ринку розміщуються під 11% - реальна ставка буде близько 4%. Це навіть дешевше, ніж те, що можна було б отримати на зовнішніх ринках”, - резюмував Устименко.

Як повідомляв ONLINE.UA, у середу, 24 лютого, на засіданні Кабміну прийняли постанову про створення міжвідомчої робочої групи з питань повернення активів збанкрутілих банків. Це є однією з вимог МВФ, яку готовий виконати український уряд. Очолить робочу групу прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?