Радникам "нормандської четвірки" вперше з 2019 року вдалося узгодити комюніке
Категорія
Політика
Дата публікації

Радникам "нормандської четвірки" вперше з 2019 року вдалося узгодити комюніке

Радникам "нормандської четвірки" вперше з 2019 року вдалося узгодити комюніке
Джерело:  online.ua

У Парижі відбулася зустріч радників лідерів "нормандської четвірки", за понад восьмигодинну зустріч, учасникам вперше з 2019 року вдалося погодити спільне комюніке.

Джерело: прес-реліз ОП

Радники "нормандської четвірки" домовились про наступну зустріч

26 січня у Парижі відбулося відновлення "нормандського формату", який блокувала Росія..

Радники лідерів України, Франції, Німеччини та Росії вперше з 2019 року погодили спільне комюніке.

У Парижі завершилася зустріч політичних радників лідерів країн Нормандського формату, у якій взяв участь керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак. За результатами заходу було погоджено спільне комюніке та домовлено про наступну зустріч за два тижні в Берліні, ㅡ вказано у повідомленні Офісу президента.

Зустріч тривала понад вісім годин – утричі довше запланованого часу.

Від України брав участь глава Офісу президента Андрій Єрмак, він сказав, що зустріч була “дуже змістовною та непростою”.

Я вважаю, що головним є підтримка всіх учасників нормандського формату сталого режиму припинення вогню, який має діяти без будь-яких умов. Сторони абсолютно відкрито задекларували, що між Україною та РФ існує багато розбіжностей щодо виконання і трактування мінських домовленостей. Але при цьому є бажання працювати над ними, ㅡ сказав Єрмак.

Сторони погодилися про підтримку режиму припинення вогню, що був ухвалений у 2020 році.

Наступна зустріч відбудеться у Берліні за два тижні.

Відповідь Росії на зустріч "нормандської четвірки"

Водночас заступник керівника адміністрації президента РФ Дмитро Козак у своїй прес-конференції сказав, що поки будуть розбіжності щодо Мінських угод, «нормандський формат» навряд чи зможе відіграти будь-яку роль у врегулюванні конфлікту.

Хто і що має виконувати в "нормандському форматі" ㅡ розбіжностей не має бути. Доти, поки це буде зберігатися, ми не зможемо надіслати жодних позитивних сигналів до контактної групи, не зможемо сприяти врегулюванню конфлікту. Ми цю лінію послідовно проводили, ㅡ заявив Козак.

Нагадаємо, що востаннє країни "нормандської четвірки" проводили зустріч у форматі відеоконференції на рівні очільників МЗС у листопаді 2020 року. До цього лідери держав зустрічалися в Парижі у грудні 2019 року після трирічної перерви.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?