Ратифікація Стамбульської конвенції - петиція до Зеленського набрала голоси
Категорія
Україна
Дата публікації

Ратифікація Стамбульської конвенції - петиція до Зеленського набрала голоси

Ратифікація Стамбульської конвенції - петиція до Зеленського набрала голоси
Джерело:  online.ua

Офіційна петиція на ім'я президента Україні щодо ратифікації Стамбульської конвенції набрала необхідні 25 тисяч підписів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на президентський сайт.

Стамбульська конвенція — скорочена назва документу. Він торкається базових прав жінок у суспільстві та офіційно зветься Конвенцією Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами.

Ця міжнародна угода встановлює насильство над жінками як порушення прав людини та різновид дискримінації. Такі пункти вказуються як невіддільні для встановлення гендерної рівності.

Зокрема, порушника чекатиме кримінальна відповідальність за домашнє чи сексуальне насильство, домагання, переслідування шлюб без згоди, ушкодження жіночих геніталій, примусові аборт чи стерилізацію.

На думку авторів петиції, така проблема — дуже серйозна в Україні.

"Передусім, насильство проти жінок та домашнє насильство складають значну частку злочинів проти життя та здоров’я людини. За даними Міністерства внутрішніх справ, щороку від насильства в родині потерпають понад 150 тисяч українок, близько 600 з них гинуть. Поліція фіксує приблизно 300 фактів домашнього насильства як щодо жінок, так і щодо дітей кожного дня. Більше половини дітей і підлітків стають жертвами насильства вдома. Ще більше випадків залишаються невідомими, адже жертви про них не повідомляють у поліцію", - зауважили вони у поясненні до звернення.

Стамбульська конвенція стала чинною 1 серпня 2014 року. Станом на 2020 рік її підписали 46 країн європейського континенту. Підписали та не ратифікували: Україна, Литва, Латвія, Угорщина, Словаччина, Чехія, Вірменія, Болгарія, Молдова, Велика Британія.

Президенту Володимиру Зеленському належить розглянути петицію та відповісти на неї у наступні 10 днів.

Як повідомляв ONLINE.UA, сайт Офісу президента України Володимира Зеленського зіштовхнувся з першою масштабною кібератакою. За попередніми даними, на українські державні органи було здійснено майже 20 DDoS-атак, переважна більшість з яких на сайт глави держави. Хто саме міг організувати хакерський напад — наразі не оголошують.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?