Разумков розкрив всю правду про всеукраїнське опитування 25 жовтня
Категорія
Україна
Дата публікації

Разумков розкрив всю правду про всеукраїнське опитування 25 жовтня

Разумков розкрив всю правду про всеукраїнське опитування 25 жовтня
Джерело:  interfax.com.ua

Всеукраїнське опитування, яке президент України Володимир Зеленський вирішив провести в день місцевих виборів, 25 жовтня, не є репетицією до референдуму. Про це заявив спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, який звернувся до українців і пояснив, що це буде просто опитування громадської думки на кшталт екзит-полу, в ході якого громадянам України будуть поставлені питання після участі в голосуванні і за межами виборчої дільниці. Голова ВРУ запевнив, що ніякі гроші на проведення всеукраїнського опитування 25 жовтня з держбюджету не виділялося, як і не було законів, які дозволяли б проведення опитування із залученням Центральною виборчою комісією. Всю правду про всеукраїнське опитування Разумков розкрив 14 жовтня під час брифінгу, передає ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Це не може бути репетицією референдуму. Оскільки референдум - це чітко визначений законом захід. Станом на сьогодні у нас є закон про народовладдя, який в майбутньому буде визначати, як будуть проходити референдуми", - пояснив Разумков.

Спікер ВРУ вважає, що опитування некоректно порівнювати з референдумом, так як в такому випадку можна було б проводити паралелі між референдумом і екзит-полом або будь-яким іншим опитуванням громадської думки.

Разумков підкреслив, що державний бюджет України і прийняті зміни до нього не передбачають виділення ніяких коштів на проведення опитування. Також голова парламенту нагадав, що ніяких законів, які б дозволили проводити опитування саме Центральної виборчої комісії не приймалося.

"Це може відбуватися за межами виборчої дільниці, як будь-яка інша ініціатива ... як екзит-пол. Проводити їх на виборчих дільницях, зі свого минулого я пам'ятаю, також навряд чи буде можливо", - підсумував Разумков.

Нагадаємо, 13 жовтня Зеленський вперше анонсував проведення масштабного опитування одночасно з місцевими виборами. Президент розповів, що мова йде про відповіді на 5 запитань. За словами українського лідера, це спроба дізнатися про позицію простих громадян на певні питання, без розбору питань на найвищому рівні. В цей же день в Офісі президента вирішили докладніше пояснити, до чого готуватися українцям 25 жовтня. Там офіційно заявили, що опитування, яке команда Зеленського намір провести, на відміну від конституційного референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що всеукраїнське опитування 25 жовтня стане репетицією самого референдуму, оскільки питання, які поставлять перед виборцями, згодом можуть винести і на справжній референдум. Про це заявив перший віце-спікер Верховної Ради і представник президента в парламенті Руслан Стефанчук, який вирішив зізнатися навіщо насправді Володимиру Зеленському це масштабне опитування.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?