У Раді зізналися, навіщо насправді Зеленському всеукраїнське опитування 25 жовтня
Категорія
Україна
Дата публікації

У Раді зізналися, навіщо насправді Зеленському всеукраїнське опитування 25 жовтня

У Раді зізналися, навіщо насправді Зеленському всеукраїнське опитування 25 жовтня
Джерело:  online.ua

13 жовтня український лідер Володимир Зеленський офіційно повідомив, що 25 жовтня, під час місцевих виборів, його команда планує провести масштабне загальноукраїнське опитування. За словами глави держави, наразі мовиться про 5 запитань, на які зможуть відповісти українські громадяни. Цього ж дня в Офісі президента пояснили українцям, що опитування, на відміну від конституційного референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків. Однак пізніше перший віцеспікер Верховної Ради та представник президента в парламенті Руслан Стефанчук вирішив зізнатися, навіщо насправді Володимиру Зеленському це масштабне опитування. За його словами, воно стане репетицією самого референдуму, оскільки запитання, які поставлять перед виборцями, згодом можуть винести і на справжній референдум, передає ONLINE.UA.

"Всеукраїнське опитування — це пробник референдуму для того, щоб ми могли визначити, які питання для громадян України є важливі, і яка позиція з цих питань. Я не виключаю, що деякі з цих питань, які будуть обговорені, надалі можуть бути ініційовані у порядку референдуму", — пояснив Руслан Стефанчук.

За словами представника команди Володимира Зеленського, у проведенні опитування у день голосування немає нічого нелегітимного. Він запевняє, що це — не визначена законом процедура, а "добра ініціатива". Що стосується самих запитань, то, як стверджує Руслан Стефанчук, український лідер оголосить їх вже незабаром.

"Ці питання вже визначені. Цьому передувала кропітка соціологічна робота", — наголосив представник Верховної Ради.

Не можна не звернути увагу на те, що в Комітеті виборців України стурбовані рішенням глави держави щодо опитування. У КВУ стверджують, що це суперечить Виборчому кодексу , оскільки подібні пропозиції раніше не схвалювали у парламенті.

"Процедура проведення всенародного опитування в день голосування не передбачена Виборчим кодексом України. КВУ нагадує, що на початку вересня схожі ініціативи вже розглядалися у Верховній Раді, однак не були прийняті", — кажуть експерти.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, раніше в Офісі президента Зеленського пояснювали, навіщо задумали провести всеукраїнське опитування 25 жовтня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?