Реальність буде гірше прогнозу: глава МВФ попередила весь світ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Реальність буде гірше прогнозу: глава МВФ попередила весь світ

Реальність буде гірше прогнозу: глава МВФ попередила весь світ
Джерело:  online.ua

Прогноз МВФ про наслідки пандемії коронавіруса набагато оптимістичніший, ніж реальність, яка нас очікує. Наслідки можуть бути більш серйозними, ніж скорочення доходів на душу населення протягом цього року в 170 країнах світу і падіння світової економіки на 3%. З таким попередженням до всього світу звернулася директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва, передає ONLINE.UA з посиланням на ВВС.

"Ми прогнозуємо скорочення доходів на душу населення протягом цього року в 170 країнах світу і падіння світової економіки на 3%. Я хочу підкреслити, що насправді цей прогноз може бути більш оптимістичним, ніж щось, що відбудеться в реальності", - заявила Георгієва.

Вона підкреслила, що вперше за всю історію існування фонду радиться з епідеміологами при підготовці останніх макроекономічних прогнозів. За словами очільниці МВФ, епідеміологи не виключають, що пандемія знову виникне в 2021 році.

"За їх словами, новий коронавірус - це велика загадка, і невідомо, чи є ймовірність, що він повернеться в 2021 році", - уточнила Георгієва.

Незважаючи на серйозні наслідки жорсткого карантину по коронавірусу для світової економіки, в МВФ дуже обережно ставиться до передчасного скасування обмежень по всьому світу.

"Збереження життів і економічного становища нерозривно пов'язані з припиненням пандемії. Ми просто не можемо запустити економіку в повній мірі, а без перезапуску економіки міністри фінансів не отримають необхідних їм доходів, в тому числі на медичні витрати", - додала Георгієва.

За її словами, зараз підтримка повинна бути спрямована на бідні країни з ринками, що розвиваються, які за два місяці пандемії втратили більше 100 млрд доларів - це набагато більше, ніж під час світової фінансової кризи. Для таких країн, підкреслює Георгієва, зараз потрібні "лінії життя", такі як боргова заборгованість, яка дозволить вивільнити мільярди на послуги охорони здоров'я.

"Ми повинні націлити підтримку найбільш вразливих верств населення в найбільш уразливих частинах економіки", - підсумувала глава МВФ.

Це не перше попередження глави МВФ про серйозність економічних наслідків пандемії короанвіруса для всього світу. Раніше Георгієва констатувала входження світової економіки в рецесію - фактично вона заявила про початок світової кризи. Глава МВФ сподівається, що криза буде тривати не довше року і закінчиться тоді, коли всі країни зможуть побороти пандемію коронавируса.

Як повідомляв ONLINE.UA, Міжнародний валютний фонд направить перший транш (2 млрд доларів) макрофінансової допомоги Україні вже в травні, до кінця року очікується 4 млрд доларів допомоги від МВФ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?