Резніков озвучив аргументи на користь участі США у нормандських переговорах
Категорія
Політика
Дата публікації

Резніков озвучив аргументи на користь участі США у нормандських переговорах

Резніков озвучив аргументи на користь участі США у нормандських переговорах
Джерело:  online.ua

Переговори з Росією для врегулювання фактично заморожені через ініціативу Кремля — на рівні Тристоронньої контактної групи та у “нормандському форматі”. Російська сторона не погоджується на проведення чергового саміту на рівні лідерів. Утім, це не заважає українському уряду виступати з ініціативами щодо розширення такого формату завдяки залученню Сполучених Штатів. Віцепрем’єр-міністр Олексій Резніков вважає, це можливо зробити найближчим часом. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на “Голос Америки”.

“Право Сполучених Штатів брати в цьому участь підтверджується Будапештським меморандумом, а також тим, що ця країна є офіційним членом ОБСЄ. Тому їх представники можуть бути учасниками і нормандського і мінського формату в якості модераторів або координаторів абсолютно легітимно”, - стверджує посадовець.

На його думку, американські представники могли б вплинути на Володимира Путіна, оскільки він розуміє вагу їхніх аргументів.

Також Резніков вважає, Путін здатний погодитися, адже “мріє сісти за один стіл зі світовими лідерами”. У майбутньому до розширення “нормандського формату” може бути важче повернутися.

“... тому що якщо цього не станеться, потім буде важко до цього повернутися. І буде стагнація цього процесу”, - додав посадовець.

Водночас він визнав, що не контактував особисто з представниками американської адміністрації.

Нагадаємо, остання зустріч на рівні державних лідерів країн “нормандської четвірки” відбулася у грудні 2019 року. З того часу російська сторона, коли з’являється привід, нагадує про несуттєвість нової зустрічі, оскільки буцімто українська сторона не виконала домовленостей. У той самий час Київ зазвичай покроково нагадує свої досягнення за 2020 рік.

Як повідомляв ONLINE.UA, російська сторона на переговорах у Тристоронній контактній групі з 2020 року неодноразово ставила представникам Україні ультиматуми. Вимоги були такими, що офіційний Київ не міг їх виконати, не поступившись власною позицією. Станом на кінець лютого 2021 року процес врегулювання на цьому майданчику заблокований, це підтвердили на рівні уряду.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?