У Зеленського визнали фактичне блокування переговорів ТКГ через Росію
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського визнали фактичне блокування переговорів ТКГ через Росію

У Зеленського визнали фактичне блокування переговорів ТКГ через Росію
Джерело:  online.ua

Російська сторона на переговорах у Тристоронній контактній групі з 2020 року неодноразово ставила представникам Україні ультиматуми. Вимоги були такими, що офіційний Київ не міг їх виконати, не поступившись власною позицією. Станом на кінець лютого 2021 року процес врегулювання на цьому майданчику заблокований, це підтвердили на рівні уряду. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на “Голос Америки”, яке взяло інтерв’ю в віцепрем’єр-міністра Олексія Резнікова.

“З липня практично заблокований мирний переговорний процес на Мінському майданчику. Припинені будь-які дискусії, є просто колотнеча та дивні вимоги. От, наприклад – "Нехай парламент України прийме постанову, якою визнає Мінські угоди, а президент Зеленський його підпише. Ми вам текст постанови напишемо”, - пояснив він.

Українська сторона на це нагадує — мінські домовленості не документи міжнародного рівня. Вони не мають особливого характеру, однак Київ не планує відмовитись від них.

Резніков зауважив, Україна наполягає на виведенні окупаційних корпусів, техніки, найманців, роззброєння та демілітаризації — це перші пункти для виконання. Вже після них можна буде узгоджувати питання про місцеві вибори, ухвалювати законопроєкт про особливості місцевого самоврядування.

“Простими словами сісти з олівцем за стіл лідерам Нормандського формату (можливо, з залученням іноземних партнерів, наприклад, Сполучених Штатів та Великої Британії) та пройтися по кожному пункту: реалістично — нереалістично. І коли би дійшли до пункту 9, сказали би: “Нереалістично, давайте його перепишемо”. Якщо є недовіра, для цього існують такі міжнародні інструменти, як мандат миротворчих сил. Приклад Хорватії показує успішність такого формату”, - резюмував політик.

Як повідомляв ONLINE.UA, окупаційний режим на Донбасі майже від початку пандемії коронавірусу COVID-19 користується нею як приводом для зриву пасажирського руху дорожніми коридорами в регіоні. Багато місяців залишаються фактично заблокованими в’їзд та виїзд з ОРДЛО. Відтак, українська делегація в тристоронній контактній групі відкрито звинуватила російську сторону в зриві пасажирського руху через пункти “Золоте” й “Щастя”.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?