РФ готується до диверсій у Північному морі у випадку конфлікту з НАТО
Категорія
Світ
Дата публікації

РФ готується до диверсій у Північному морі у випадку конфлікту з НАТО

РФ готується до диверсій у Північному морі у випадку конфлікту з НАТО
Джерело:  online.ua

Російські військові та цивільні кораблі задіяні в Північному морі навколо Данії, Норвегії, Фінляндії та Швеції. Вони збирають дані про розташування морських вітряних електростанцій, газопроводів, та інтернет-кабелів.

Джерело: розслідування ЗМІ Данії, Норвегії, Швеції та Фінляндії

Російські кораблі шпигують за інфраструктурою скандинавських країн

Розслідування з'ясувало, що завдання з картографування виконує велика кількість військових і цивільних кораблів РФ, які плавають навколо скандинавських вод і виявляють, що лежить на дні моря та як пов’язана інфраструктура північних країн.

Джерела видань повідомили, що метою цього є планування диверсій проти скандинавських країн, у тому числі шляхом перерізання кабелів живлення та передачі даних через Атлантику та до решти Європи.

У разі конфлікту із Заходом вони готові і знають, куди втрутитися, якщо хочуть паралізувати данське суспільство, - сказав керівник контррозвідки Андерс Хенріксен із Служби поліцейської розвідки Данії.

Голова Норвезької розвідувальної служби Нільс Андреас сказав, що це завдання для РФ є стратегічним і контролюється безпосередньо з Москви.

Ця програма є ключовою у підготовці РФ до конфлікту із Заходом, - кажуть джерела.

РФ використовує цивільні кораблі для шпигунства

Видання отримали перехоплені радіозв’язки російського флоту, які показали, що у північних водах плавають російські «кораблі-привиди», тобто такі, що вимкнули свої так звані передавачі AIS і не повідомляють своє місцезнаходження.

Серед них, наприклад, корабель ВМС Росії «Адмірал Володимирський». Офіційно, він займається морськими дослідженнями, проте його також використовують для розвідки, йдеться в розслідуванні.

Журналісти з'ясували, що минулого листопада судно протягом місяця плавало навколо Балтійського моря, Великого Бельта, Каттегату та Північного моря, передаючи дані на військово-морську базу в Росії.

Маршрут корабля пролягав повз існуючі та майбутні вітроелектростанції. Під час його перебування у морі, до нього наблизилися журналісти на гумовому човні.

На російському кораблі вони побачили, як кілька чоловіків із закритими обличчями вийшли на палубу, у тому числі чоловік у формі в бронежилеті, озброєний російською військовою гвинтівкою.

Цей же корабель восени був помічений біля морських вітрових електростанцій та іншої критичної інфраструктури біля Бельгії та Нідерландів.

Загалом ЗМІ виявили 50 російських кораблів, які плавали підозрілим чином за останні десять років.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?