РФ почала скорочувати транзит газу через Україну
Категорія
Світ
Дата публікації

РФ почала скорочувати транзит газу через Україну

РФ почала скорочувати транзит газу через Україну
Джерело:  online.ua

Очільник компанії "Оператор ГТС України" Сергій Макогон офіційно повідомив, що після запуску газопроводу "Турецький потік" транзит до Туреччини, Греції та Болгарії повністю перейшов на нові газопроводи, тим самим скоротивши транзит через Україну.

Джерело: Facebook Макогона

Про що повідомив Макогон

За його словами, наразі на південному напрямку транзит газу через Україну виконується тільки до Молдови. Якщо буде продовження "Турецького потоку" через Болгарію і Сербію, "Газпром" переведе на цей газопровід і транзит до Угорщини.

"Для України це означає додаткову втрату 10-12 млрд кубометрів транзиту щорічно. Дуже важливо не допустити завершення будівництва "Північного потоку-2", - йдеться в повідомленні Макогона.

Чиновник також звернув увагу на те, що з 1 квітня постачання газу в Румунію буде повністю забезпечуватися з боку Болгарії через "турецький потік".

Посадовець також звернув увагу на те, що транзит газу означає для нашої країни "не тільки отримання значного доходу, але також важливий елемент енергетичної безпеки країни".

Що відомо про транзитний контракт між Україною та РФ

Ще рік тому закінчився укладеного у 2009 році транзитного контракту між "Нафтогазом України" й "Газпромом".

Як відомо, та газова угода була підписана керівниками "Нафтогазу" і "Газпрому" за підсумками переговорів української народної обраниці Юлії Тимошенко та очільника Кремля Путіна

30 грудня 2019 року було підписано новий договір на організацію транспортування, а також транспортну угоду між "Нафтогазом" та "Оператором ГТС України" і міжоператорських угоду між ОГТСУ і "Газпромом".

Контракт передбачав транзит у 2020 році мінімум 65 млрд куб. м російського газу, а в 2021-2024 роках – по 40 млрд куб. м.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?