РФ погрожує припинити поставки газу до ЄС у разі обмеження цін
Категорія
Політика
Дата публікації

РФ погрожує припинити поставки газу до ЄС у разі обмеження цін

РФ погрожує припинити поставки газу до ЄС у разі обмеження цін
Джерело:  online.ua

Російський монополіст "Газпром" погрожує припинити поставки газу до країн ЄС у разі введення граничної ціни на блакитне паливо з РФ.

Джерело: РосЗМІ

РФ почала погрожувати зупинкою поставок газу до ЄС

Гендиректор "Газпрому" Олексій Міллер цинічно заявив, що запровадження ліміту цін нібито порушує умови контрактів.

Ми керуємося тими контрактами, які підписано. Таке одностороннє рішення - це, звичайно ж, порушення суттєвих умов контракту, яке спричиняє припинення поставок, - зазначив Міллер.

Країни Євросоюзу вже кілька тижнів обговорюють обмеження цін на газ із Росії

Наступного тижня Брюссель оприлюднить пропозиції щодо початку спільної купівлі газу протягом кількох місяців і розробки альтернативного орієнтиру ціни на газ в межах заходів з приборкання росту цін на енергоносії.

Через те, що нинішні ціни на газ майже на 90% вищі, ніж рік тому, більшість країн ЄС прагнуть встановити граничну ціну на паливо, але їм важко досягти згоди щодо того, в якій формі це має бути – чи то обмеження ціни на весь газ, або ж трубопровідний газ, чи лише на газ, який використовується для виробництва електрики.

На думку експерта з енергетики Геннадія Рябцева, Кремль у будь-якому випадку припинить постачання газу та нафти до ЄС із початком опалювального сезону.

РФ вдасться до найжорсткіших дій в сенсі припинення постачання будь-яких енергоносіїв після початку опалювального сезону, коли температура буде нижче нуля. Буде припинено постачання і українською, і турецькою гілкою в бік Європи та постачання південною та північною гілкою нафтопроводу "Дружба", - вважає експерт.

Однак Рябцев не вважає, що припинення постачання російського газу до ЄС змусить європейські країни мерзнути взимку.

Спекулянти піднімуть котирування газові і нафтові та можуть бути проблемою із закупівлею. Щодо ресурсу - цей шантаж уже не спрацює, як він міг спрацювати у 2005 році чи у 2008 році. Зараз Європа не настільки залежить від постачання енергоносіїв. Якщо рік назад це було 36%, то зараз - за найбільшими розрахунками 9%. Цю цифру компенсують, якщо ні, то зменшать обсяги споживання. Завдяки співучасті громадян у тих рішеннях, які схвалює уряд. Якщо уряд закликає громадян щось робити, то вони це роблять, - наголошує Рябцев.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?