РФ поставила Україну та Європу в ситуацію за крок від радіаційної катастрофи — Зеленський
Категорія
Україна
Дата публікації

РФ поставила Україну та Європу в ситуацію за крок від радіаційної катастрофи — Зеленський

РФ поставила Україну та Європу в ситуацію за крок від радіаційної катастрофи — Зеленський
Джерело:  online.ua

Президент Володимир Зеленський у своєму зверненні розповів про ситуацію на ЗАЕС, розмову з Байденом, газовий шантаж РФ.

Джерело: звернення Зеленського

Головне зі звернення Зеленського

Сьогодні вперше в історії зупинилася Запорізька атомна станція. Спрацював аварійний захист енергоблоків – після того, як російським обстрілом була пошкоджена остання робоча лінія віддачі потужності станції в енергосистему України.

Зеленський сказав, що одразу спрацювали дизель-генератори, щоб дати енергію самій станції, підтримати її після зупинки.

Світ повинен розуміти, яка це загроза: якби дизель-генератори не ввімкнулися, якби після блекауту не спрацювали автоматика й наш персонал станції, то ми вже зараз були б змушені долати наслідки радіаційної аварії.

Зеленський говорив про ситуацію на Запорізькій АЕС з президентом США Байденом.

Ми встигли обговорити всі питання, які мають життєво важливе значення для захисту України та свободи. Я подякував пану Президенту і всьому народу Сполучених Штатів за оборонну допомогу й за відчутне лідерство у макрофінансовій підтримці нашої держави.

Вчора Байден погодив пакет обсягом 6 млрд доларів: три для оборонної допомоги, три для фінансової через систему Світового банку.

Особливо я подякував за включення протиповітряної оборони в цей пакет. Ми справді можемо зробити так, що російський ракетний терор буде подоланий, коли Україна отримає протиповітряні системи NASAMS.

Президент сьогодні провів зустріч з міністром закордонних справ Італії, який прибув з візитом в Україну. Він подякував італійському народу, президенту Італії й особисто премʼєр-міністру Італії Драґі за принциповість у захисті об’єднаної Європи.

Через російський газовий шантаж ціни на газ у Європі цієї доби вже перевищили рівень 3300 доларів за тисячу кубометрів. І ця російська антиєвропейська політика має справді руйнівний характер, але в стратегічній перспективі – для самої Росії. Не буде більше такого гравця на енергоринку Європи, як Росія.

Зеленський сказав, що Україна зараз у таких обставинах, коли вже зрозуміло, що ворог не досягне своїх цілей, але ще потрібен час, зусилля, щоб російський розрахунок зламався, щоб вони програли і в цьому.

За кожен обстріл буде відповідь окупантам. За Оріхів – буде. За Чаплине – буде. За Шепетівку – буде, за Миргород, за Харків, за Маріуполь, міста Донбасу, за всіх інших, по кому бʼють російські військові, – буде їм відповідь.

 Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?