РФ шантажуватиме Європу газом для перегляду санкцій — ЗМІ
Категорія
Економіка
Дата публікації

РФ шантажуватиме Європу газом для перегляду санкцій — ЗМІ

РФ шантажуватиме Європу газом для перегляду санкцій — ЗМІ
Джерело:  online.ua

Кремль, ймовірно, утримуватиме газові потоки до Європи на мінімальному рівні, доки триватиме війна в Україні. РФ посилює тиск на Європейський Союз через його жорстку позицію щодо вторгнення Росії. 

Джерело: Bloomberg

РФ буде шантажувати Європу, поки вона не перегляне санкції 

Публічно Росія стверджує, що технічні проблеми, такі як відсутність документів і обслуговування турбін, змусили її скоротити поставки в останні тижні.

Але насправді Кремль використовує збої в «Північному потоці», його головному газопроводі, щоб європейські лідери переглянути санкції, які вони запровадили, і свою підтримку Києва, - про це виданню заявили анонімні джерела близькі до Кремля.

Вони очікують, що Кремль і Газпром, продовжуватимуть знаходити причини обмежувати потоки, не даючи європейським клієнтам нарощувати поставки, необхідні для задоволення попиту взимку.

Представники ЄС уже попереджають про серйозні економічні збої, якщо потоки не відновляться, і закликають споживачів скоротити використання газу.

Газова суперечка є останнім підвищенням ставок у кризі через вторгнення Росії в Україну та свідчить про готовність Кремля відмовитися від десятків мільярдів доларів доходів від експорту заради досягнення своїх геополітичних цілей.

За словами особи, знайомої з ситуацією, «Газпром» проаналізував можливий вплив відключення, яке триватиме в наступному році, і знайшов способи обмежити фінансовий збиток завдяки різкому зростанню цін і доходів цього року.

Фото — flickr.com

Речник Кремля Дмитро Пєсков припустив, що проблеми з Nord Stream пов’язані із запровадженням Європою санкцій через війну, попередивши, що хоча Росія на даний момент «не зацікавлена» у відключенні газу цієї зими, «ситуація може змінитися».

На фоні повномасштабної економічної війни між Росією та Заходом важко очікувати, що будь-яка сторона буде суворо дотримуватися попередніх домовленостей. Навряд чи Росія серйозно сподівається, що енергетичні проблеми змусять ЄС змінити позицію щодо України. Але теоретично можливо, що прискорення внутрішніх труднощів призведе до змін уряду в ряді європейських країн, і нові лідери будуть набагато більше зосереджені на внутрішніх справах, а не на Україні, - сказав Андрій Кортунов, голова заснованої Кремлем Російської ради з міжнародних справ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?