РФ скликала засідання Радбезу ООН щодо депортації українських дітей
Категорія
Світ
Дата публікації

РФ скликала засідання Радбезу ООН щодо депортації українських дітей

РФ скликала засідання Радбезу ООН щодо депортації українських дітей
Джерело:  online.ua

Росія планує провести неформальне засідання Ради Безпеки ООН на початку квітня щодо «реальної ситуації» з депортацією українських дітей до РФ.

Джерело: АР

РФ збирається скликати РБ ООН

Посол Росії в ООН Василь Небензя заявив на прес-конференції, що Росія нібито планувала засідання ради задовго до оголошення ордеру на арешт російського президента Володимира Путіна від МКС 17 березня.

Небензя назвав питання депортації дітей «повністю роздутим» і сказав, що Москва хоче пояснити на засіданні Ради безпеки, яке може відбутися 6 квітня, що їх вивезли до Росії «просто тому, що ми хотіли позбавити їх від небезпеки, яку можуть принести військові дії”.

Небензю запитали, чи планує Росія повертати дітей.

Коли умови безпечні, звичайно. Чому ні? — відповів російський представник.

У квітні РФ головує у Раді безпеки ООН.

Ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової

17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна і уповноваженої з прав дитини РФ Марії Львової-Бєлової.

Їх підозрюють в тому, що вони «імовірно несуть відповідальність за воєнний злочин, що полягає у незаконній депортації (дітей) і незаконному переміщенні (дітей) з окупованих територій України до Російської Федерації».

Тепер їх повинні затримати, якщо вони опиняться у країнах, що ратифікували Римський статут МКС.

РФ, яка не є однією зі 123 країн, які ратифікували статут, назвала це рішення «юридично недійсним» і «обурливим».

Ордер став публічним на наступний день після того, як Комісія ООН опублікувала звіт з розслідування ситуації в Україні, в якому говориться про наявність доказів незаконного переміщення сотень українських дітей до Росії.

Комісія заявила, що і батьки, і діти стикаються з багатьма перешкодами у встановленні контакту, причому тягар лягає в першу чергу на дітей, оскільки маленькі діти, ймовірно, не можуть встановити будь-який контакт.

Комісія дійшла висновку, що примусові депортації «порушують міжнародне гуманітарне право та є воєнним злочином».

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?