РФ та Китай зазнають поразки у протистоянні зі США в космосі - Bloomberg
Категорія
Світ
Дата публікації

РФ та Китай зазнають поразки у протистоянні зі США в космосі - Bloomberg

РФ та Китай зазнають поразки у протистоянні зі США в космосі - Bloomberg
Джерело:  online.ua

Після розв'язаної Кремлем злочинної війни проти України Китай почав зменшувати співробітництво з РФ у космічній сфері. Проте обидві країни програють боротьбу за лідерство у космосі США.

Джерело:  Bloomberg

РФ та Китай програють США у боротьбі за лідерство в космосі 

За інформацією видання, після розв'язання Кремлем війни проти України офіційний Пекін намагається уникнути обговорення питань співробітництва з РФ у космічній галузі.

Представники Китаю на вересневому Міжнародному астронавтичному конгресі в Парижі не говорили про Росію під час обговорення місячного проекту, і Росія часто не згадується в повідомленнях китайських ЗМІ про космічну програму Пекіна, - зазначають автори матеріалу.

При цьому Китай прагне використати власну космічну програму, як інструмент м'якої сили у конкуренції зі США.

В той час як майже 24 країни підписалися під Artemis Accords (планом США щодо встановлення правил діяльності в космосі, включаючи місячні станції), жодна країна не приєдналася до Китаю та Росії щодо ILRS

Це суперництво між Китаєм і США, і зараз у США набагато більше охочих партнерів, ніж у Китаю, - зазначив викладач кафедри оборонних досліджень Королівського коледжу Лондона Марк Хілборн.

Розв'язана Кремлем злочинна війна проти України коштувала російському агентству "Роскосмос" співробітництва з космічним агентством ЄС.

У квітні минулого року Європейське космічне агентство припинило співпрацю з "Роскосмосом" щодо кількох місячних місій та призупинило проект з відправлення космічного корабля на Марс.

Окрім цього РФ втратила частку в компанії OneWeb Ltd, яка підтримується урядом Великої Британії, індійською телекомунікаційною групою Bharti і японською SoftBank Group Corp.

Таким чином російська космічна програма фактично опинилась в міжнародній ізоляції.

Якщо єдиним космічним партнером Китаю є Росія, Пекіну буде важко протистояти зусиллям США.
Навіть за допомогою Китаю, здатність Росії підтримувати свою космічну програму залишиться під питанням. І, як і в інших сферах співпраці з Китаєм - від торгівлі до технологій - Росія стає дедалі молодшим партнером.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?