РФ завдала шкоди станції: МАГАТЕ оцінило ситуацію на ЗАЕС
Категорія
Україна
Дата публікації

РФ завдала шкоди станції: МАГАТЕ оцінило ситуацію на ЗАЕС

РФ завдала шкоди станції: МАГАТЕ оцінило ситуацію на ЗАЕС
Джерело:  online.ua

За словами генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі, офіційний Київ повідомив Міжнародне агентство з атомної енергії, що російський обстріл 6 серпня поблизу сухого сховища відпрацьованого ядерного палива на Запорізькій АЕС завдав певної шкоди, однак радіація наразі в нормі.

Джерело: сайт МАГАТЕ

Глава МАГАТЕ розповів про ситуацію на ЗАЕС

На основі інформації, наданої Україною, експерти МАГАТЕ оцінили відсутність безпосередньої загрози ядерній безпеці внаслідок суботнього інциденту, - зазначив Гроссі.

Згідно з його даними, обстріл Російської Федерації 6 серпня пошкодив зовнішню систему електропостачання станції, стіни, дах і вікна в зоні сховища відпрацьованого ядерного палива і кабелі зв'язку, які є частиною його системи радіаційного контролю, що може вплинути на роботу трьох датчиків.

Окрім того, наголошується, що був поранений український охоронець ЗАЕС. Також вказано, що суттєвих пошкоджень контейнерів з відпрацьованим ядерним паливом чи захисного периметра об'єкта не було.

Російські обстріли 5 та 6 серпня порушили практично всі сім незамінних компонентів ядерної безпеки на ЗАЕС – включно з тими, що стосуються фізичної цілісності атомної електростанції, функціонування систем безпеки та захисту, персоналу і зовнішніх джерел живлення, - йдеться в заяві МАГАТЕ.

Гроссі вкотре нагадав про необхідність якнайшвидшого прибуття на станцію експертної місії МАГАТЕ, щоб допомогти стабілізувати ситуацію з ядерною безпекою.

 Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?