Річниця удару по вокзалу Краматорська. На вокзалах України вшанували загиблих хвилиною мовчання
Категорія
Україна
Дата публікації

Річниця удару по вокзалу Краматорська. На вокзалах України вшанували загиблих хвилиною мовчання

Річниця удару по вокзалу Краматорська. На вокзалах України вшанували загиблих хвилиною мовчання
Джерело:  online.ua

8 квітня минає рік від удару російських військ по залізничному вокзалу у Краматорську, внаслідок якого загинула 61 людина, зокрема 7 дітей.

Джерело: Укрзалізниця

Річниція удару по вокзалу в Краматорську

На всіх вокзалах України о 10:30 вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

8 квітня 2022 року внаслідок ракетного удару по залізничному вокзалу Краматорська, який був тоді однією з головних точок евакуації для мешканців Донеччини, загинула 61 людина, у тому числі 7 дітей. Поранення отримала 121 людина.

В Укрзалізниці розповіли, що за кілька годин до атаки, вночі, залізничникам вдалось вивести з краматорського вокзалу три поїзди з евакуйованими.

Вони були відрізані внаслідок ворожого удару по шляхопроводу поблизу станції Барвінкове. Тоді ці рейси стали рятівними для майже 4 тисяч пасажирів, а після атаки вокзал Краматорська був тимчасово зачинений через пошкодження.

Через шість місяців після атаки рух поїздів до Краматорська було поновлено.

Тоді вокзал знову запрацював, а в місто зі столиці помчав швидкісний Інтерсіті+, яким повертались на Донеччину ті, хто не був вдома від початку повномасштабного вторгнення, а також ті, хто волів побачитись із близькими, з якими їх розлучила війна.

Росія намагалася звинувати Україну в ударі по Краматорську

Вокзал атакували «Точкою У». Після трагедії російське міноборони звинуватило в ударі Україну.

Організація Human Rights Watch (HRW) разом із дослідницькою групою SITU довела, що удар по залізничному вокзалу в Краматорську було завдано з території, що контролювалася росією.

Згідно з результатами розслідування, ракета, що вразила вокзал, була запущена з окупованої на той момент Росією території – з села Куньє у 25 км від Ізюму за допомогою балістичної ракети «Точка-У», оснащеної касетною боєголовкою.

Остаточна крапка над застосуванням росіянами «Точки У» в Краматорську буде поставлена на майбутньому трибуналі. Так само, як це відбулося вже з МН17, в катастрофі з яким росіяни також намагалися вдавати з себе «ихтамнетов», - зазначили в Центрі стратегічних комунікацій.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?